London

An overview of projects, products and exclusive articles about london

NewsNews • 10 Jun 2021

London Design District welcomes first completed building designed by Barozzi Veiga

On the Greenwich Peninsula a hectare of 16 buildings is planned to become a new creative hub for London. The first of many planned to open this summer, Ravensbourne University’s new Institute for Creativity & Technology is designed by Barozzi Veiga. The institute is the first project in the UK for Barozzi Veiga. Taran Wilkhu Known for their monolithic designs Barozzi Veiga shaped the institute like a polished aluminium factory hall punctured asymmetrically with large industrial floor-to-ceiling windows. The building is one of two the architects designed for the district. A darker version of similar design will be located on the other end of the creative community. Taran Wilkhu “When developing this project, we ha... More

Project • By OFFTECAuditoriums

Agorà Conference Hall

Honorable Mention LONDONCALL - ARCHICONTEST  More

Project • By Doyle CollectionBars

Kimchee Pancras Square

We were required to reconstruct by adding new identity, yet leaving the impression of the existing restaurant as it is. By using Korean traditional grid patterns and vertical grids as motif, we aimed to make a clear and sophisticated atmosphere.  Though this is Interior Design, being conscious of the Architecture structures and considering the details enable to evoke the customers’ feelings to visit here. One of our challenges was to make a characteristic difference in the space from the Basement Floor to the Ground Floor. As you proceed from the entrance to the aboveground floor’s inner room and to the Basement Floor, customers will feel more sense of privacy. We have used the same motif grids, nevertheless, by changing... More

Project • By Belsize ArchitectsPrivate Houses

Harmood Street

This project is the full reconfiguration and extension of a small, semi-detached house in Kentish Town that was cramped, badly laid out and badly built. We worked closely with the client to understand their requirements. We provided them with additional space, good floor to ceiling heights throughout and the right light. We succeeded in getting permission for large side and rear extensions, with provision to lower the floor in the extension to create more height where possible, as well as open up a small rear patio. Both the extensions were designed to provide maximum light. Part of the loft space was also opened up to give height and space to the main rooms on first floor. Ply is the predominant material used as to clad the walls and st... More

Project • By Nordic Copper from Aurubis FinlandShops

Ram Quarter

Ram Quarter is an exciting new mixed-use development at the heart of the London Borough of Wandsworth. One of the scheme’s most striking architectural elements is its rooftop cladding of pre-patinated copper, intended to reflect the site’s intriguing industrial heritage. The site was formerly home to the Young’s brewery and its regeneration has encompassed the restoration of historic buildings alongside the construction of stunning new-build apartments. Greenland Group UK, the developer of Ram Quarter, was keen that the site’s material specification should reflect its history and deliver high-quality design and long-term durability. The appointed architectural practice for the scheme was tasked with ensuring that t... More

Project • By Nordic Copper from Aurubis FinlandPrimary Schools

Deptford Lounge

The Deptford Lounge – wrapped in a perforated skin of Nordic Royal golden copper alloy – demonstrates a new typology of school and community building, and gives a civic focus to the local community. Developed from an initial brief for a state-of-the-art public library and a new building for the relocated Tidemill Primary School, Pollard Thomas Edwards architects’ (PTEa) scheme creates a highly innovative mix of co-located uses on a single site. The complex houses facilities shared between the new primary school and the whole community, via the Deptford Lounge library, including a rooftop sports pitch, a flexible suite of assembly spaces and a dining hall and kitchen. For the golden wrapping applied to the facades, rigid... More

Project • By Nordic Copper from Aurubis FinlandResidential Landscape

Faraday House

For London’s commuters, travelling on the Victorian railway viaducts running along the south bank of the River Thames creates a moving stage set, revealing exciting perspectives of the urban fabric. The latest addition to this scene is Faraday House, clad in golden copper alloy – a golden bolt of energy announcing the regeneration of the iconic Battersea Power Station. Faraday House is a residential building forming part of the first exciting chapter in the regeneration of Battersea Power Station. Sitting on the banks of the River Thames and adjacent to Battersea Park, the building occupies a prime site at the junction of the north-south rail line into Victoria Station and the Thames – and its design responds to this uniq... More

NewsNews • 7 Jul 2020

Poplar Works regeneration brings fashion back to East London

In East London, Poplar Works sees the transformation by Adams & Sutherland Architects of 100 disused garage spaces into vibrant creative studios, workshops, and manufacturing units for local fashion businesses, training, and community makers. The project aims to ‘bring back’ fashion to East London, which once made up a substantial part of its economy and culture. Anthony Coleman The refurbished garages accommodate ground-floor units with a new upper storey constructed in cross-laminated timber (CLT),  with a weight equivalent to the accumulated soil, trees, and shrubbery removed from the roofs of the original garages. Radu Malasincu The main building measures 170 m in length and 5.5. wide, with a cranked pla... More

Project • By OktraOffices

Square Enix

One of the world’s leading providers of digital entertainment and creators of games including Final Fantasy and Tomb Raider, Square Enix are a fast-growing company who needed a new studio to support their growth and ways of working. Having outgrown their previous space, the gaming company wanted a workplace with more desk space and agile workspace for their creatives.   This was the second time we’ve delivered workspace for Square Enix, meaning their team had total confidence in our direction from the start. We conducted a requirements survey to gain a deeper understanding of everything Square Enix needed their workspace to do. The new studio was to remain playful while reflecting the dark and moody aesthetic of some of t... More

Project • By OktraOffices

Great Portland Estates

This is our second project in City Tower with Great Portland Estates plc (GPE), with a third in Portman Square. GPE are a prestigious investment and development company who wanted an inspiring and flexible ‘plug & play’ space that could be created cost-effectively and instantly let once work was complete.   The key was to understand GPE’s vision, which offers short-term licences rather than conventional leases. City Tower is a 21-storey building, which presented challenges to the logistics of moving materials in and out of the space via the lift. However, our team had previous experience of working in the building and had finessed the process.   The teapoint and breakout spaces are the focal points of the... More

Project • By FlosShops

Victoria Beckham Store

The Victoria Beckham flagship store is located within a three-storey Georgian townhouse on Dover Street in London’s Mayfair and was designed by the architect Farshid Moussavi. Modelled on the typology of a gallery, it has a simple frameless glass frontage without a window display, encouraging views of a dramatic, three-storey interior. The design aims to provide the sense of transience, unpredictability and exploration that underpins fashion itself. A concrete door, cast as a negative of one of the windows of the Georgian façade above, slides open to give access to three floors within. Responding to the growth of online shopping, which allows fashion brands to provide customers with choice, the spatial experience of the Victo... More

Project • By Squire & PartnersOffices

The Frames

The Frames is a bespoke development tailored to small and creative businesses in Shoreditch. The five-storey building creates 80,000 sq. ft. of flexible workspace for London’s new and growing companies, providing office and studio units to suit a variety of users, along with shared meeting rooms, break-out areas, tea points, cycle storage, shower facilities and a café.Influenced by the characteristic warehouse vernacular of the surrounding South Shoreditch Conservation Area, the building envelope employs a palette of brick, metal and glass. Following the curved line of Phipp Street with a series of brick columns punctuated by corten-clad window reveals, the design emphasises the vertical proportions of the structure.The top two floors of th... More

Project • By Squire & PartnersOffices

The Ministry

The Ministry is the first social workspace and private members club for creative industries by Ministry of Sound, housed in a former Victorian printworks in Southwark.Combining the creative, social and networking aspects of a member’s club with dynamic workspace for up to 850 people, the aim was not just to offer a place to do business, but to provide an environment for a convivial and creative way of life.The design concept, developed by Squire & Partners in complete collaboration with The Ministry, stays true to the origins of the mother brand with bold, raw elements contrasting with a layer of premium finish.Original exposed timber floors, untreated textured walls and black painted steelwork provide a canvas for a carefully curated l... More

Project • By Squire & PartnersOffices

Warwick Street

Warwick street is the latest in a collection of Squire and Partners projects where the layers of history of a building are exploited in order to remodel and reimagine, rather than demolish and replace, offering more sustainable and time-saving possibilities that create more from less. In the case of Warwick Street the full site history was explored, starting with the origins of the site as home to master fabric weavers Holland and Sherry’s, through the abstract and rebellious spirit of local Soho resident Francis Bacon, to the post-modern 1980s façade. Traditional elements of the building, such as the façade, mansard roof and reception desk evolve through these layers and emerge surreally enhanced, capturing the playful and creative spirit... More

Project • By Squire & PartnersResidential Landscape

Yeoman's Row

In 2017 Squire & Partners completed Yeoman's Row, a new build residential development of exceptional craftsmanship in the heart of Knightsbridge. The site on Yeoman’s Row - just off Brompton Road – was a rare opportunity to create a series of residences in an area characterised by a run of richly detailed Victorian artists’ houses.Knighton Place lies within the Thurloe Estate and Smith’s Charity Conservation area, so the practice’s concept drew inspiration from the variety of architectural styles which date from late Georgian to the modern day.Designs reflect the craft and artistry of neighbouring houses by employing a subtle variety between residences, which share a palette of sandstone as their primary material.A contemporary interpre... More