Modern family house

An overview of projects, products and exclusive articles about modern family house

Project • By Mitsuori ArchitectsPrivate Houses

Small Moves House

Following the purchase of a heritage home our client asked us to find a way to transform the existing building with it’s compartmentalised spaces into a comfortable, free flowing and spacious family living zone. Michael Kai Photography The existing building was too recently modified to be demolished but contained spaces too outdated and compartmentalised to meet the needs of a young family. Our design approach focused on making on a series of ‘small moves’ aimed at creating major change. Michael Kai Photography A small existing courtyard in the middle of the house is enclosed and covered with a glass roof transforming it into a vibrant sky lit family dining room. Concealed external blinds control light and heat... More

Project • By Woldon ArchitectsHousing

Adam and Eve Mews

Constrained on three sides and working within a small footprint on a tight site, the design brief concentrated on maximizing floor area and natural light. The redesign was approached in a three dimensional manner, reconsidering floor levels and their relationship to the street façade and connecting spaces. The house now occupies four floors and a roof terrace. Careful room organisation and material choices, such as limed oak flooring and glass handrails, have given the mews house a new sense of space and lightness. Planning Gain and Party Wall AwardsA successful planning strategy was employed that provided significant additional floor space and a fully accessible roof terrace. Additional accommodation was created within a basement... More

Project • By Leonardo MarchesiRural

House in Colares

The project of the house in Colares stared with a topographical research in mind, finding the most dramatic cliff between Cascais and Cabo da Roca, for a weekend house, on the west coast of Portugal, at the closest point to the Americas on European land. The site is located in the Parque Natural de Sintra-Cascais, just between the famous Lighthouse of Cabo da Roca and the nearby Santuário da Peninha, it is part of a territory which is constellated by windmills and local production of wine. The plot itself has first been spotted on Google Maps and has been further investigated for planning permissions to the local authorities, it is located at the very end of the Rua das Piroletas in the one and the only land left unbuilt since the... More

Project • By ARBA Architecture OfficePrivate Houses

two friends project

Two Friends Project Two friends Project has been designed and implemented in the north of Iran on a land with 2000 square meters land area. This project started its work by designing two adjacent blocks  “A” and “B”. The relative distance of these two blocks has been changed from 20 meters to 4 meters during design process. Therefore, thanks to this unique design feature, both blocks can enjoy adequate sunlight, great visibility, and natural ventilation (from sea during the day and from forest at night). Adjacency of these two villas is one of the most important features of the project architecture. L-design of the second villa has created more voids between these two blocks. The movement of these two blocks... More

Project • By PLUS ULTRA studioApartments

DMC | Round the Corner Apartment

Designing a domestic interior often means becoming "curators" of customers' private lives, knowing their needs, their wishes, and trying to address them. In this project of about 135 square meters, customers needed to create 4 bedrooms, 3 bathrooms, a kitchen and a living room. In order to distribute all these spaces it was inevitable to allocate part of the surface to circulation space: the project planned to characterize this space by rounding the corners, on the one hand to make it more fluid, on the other to bring natural light into the center of the house.   The rounded corners produce a soft light effect on the walls and avoid excessive contrasts of light and shadow. The diagonal laying pattern of the parquet also makes the dis... More

Project • By Declerck-Daels, ArchitectenHousing

House K.V.

An extension of 6m², one additional window, subtle interventions and a well considered choice of materials … those are the ingredients to turn an introvert and impractical house into an open and cosy home.   The sliding window barely gave view to the garden and the living rooms were unusable due to beams, pillars and dark corners. The living room became sober and clear by transforming it into one open room with a cosy tv corner, dining room, office table and kitchen. The furniture and the materials connect the spaces. The bedrooms and bathrooms are optimised and additional insulation increases the comfort.   The balanced combination of wood, concrete, white and black colours makes it cosy.   Optimize the a... More
Photo: Tomas Balej
Photo: Tomas Balej
Photo: Tomas Balej
Photo: Tomas Balej
Photo: Tomas Balej

Project • By FAM ArchitektiPrivate Houses

House by the Cemetery

The project site is close to the historic centre of one of Prague’s townlets Reporyje and is near the local old cemetery. The character of the surrounding area varies from vernacular structures and small single-family houses to apartment blocks.The new house reflects the scale of the immediate residential neighbourhood. The site orientation and difficult urban conditions dictated the house plan to form an L shaped volume wrapped around a private courtyard. The street elevation lines up with the neighbouring house. The house then opens towards the western quieter part of the site with the courtyard and garden. A garage and car port function as discreet buffers from street noise, being supported by a densely landscaped edge.Internally the hou... More

Project • By AshariArchitectsApartments

7:37' House & Studio

Project Name:   7:37' House & Studio Category:   Interior Design Completion Date:   June 02, 2015 Project Area:   122 m2    Country :   Iran Company Name: AshariArchitects Design : AmirHossein Ashari Design co - worker : Zahra Jafari - Mostafa Yektarzade Construction: Saeed Jamali - Nima Asadi - Aida Bazoobandi 3D modeling : Mostafa Yektarzade - saleh banisefat Photography: Aida Bazoobandi - Zahra Jafari Accessory : Sahar Gharaei   A different house for a different family The approach for this project was initially started from the time when a family from the U.A.E was willing to spend their holiday by purchasing a property in Shi... More

Project • By AshariArchitectsApartments

Maternal House( خانه مادری )

This contemporary apartment was designed to replace an old childhood home. Despite the limitations in the design of the plan and its inability to create a nostalgic atmosphere, we tried to design the facade of the structure’s corner with playful rainbow colored highlights woods, rusted bars, these colorful windows appears to be a painting for children and infants from the old home reminiscent of sweet childhood times. More

Project • By poetic space studioResidential Landscape

Multiple Courtyard House

The family resettles their home from the city centre to the outskirt of Bangkok. By the limitation of their existing home as city row house, it’s no longer to accommodate seven family members - grandmother, mother and her five children - becoming to early age of working generation. They need more space for both personal area and more function area for family activities.The new settlement is new residential area, which was agriculture area, by the expansion of Bangkok’s infrastructure. They can have much more space to built a big family house and also kitchen garden in the backyard. The house consists mainly 6 bedrooms with toilet as private function, and support functions as sharing public area. We try both to minimise the private area... More

Project • By Cera Stribley ArchitectsHousing

Caroline

In a quaint streetscape in South Yarra alongside its terrace house neighbours, Caroline's contemporary silhouette remains sympathetic and respectful. Foremost, its eloquent brickwork façade and dark folded cladding provide a contrasting backdrop for the sculptural street trees. It’s entry through a concealed gate leads up stone steps to the grand entry, where a double height void and spiral staircase draw the eye upwards to the tall window capturing the changing sky scape to the south.With a focus on space, natural light and fluidity, Caroline has a sculptural quality which radiates from the central spiral staircase throughout the 3 bedroom home. For such a small site, the house feels generous in proportion, with formal livin... More

Project • By BoysPlayNicePrivate Houses

Family House Jarovce

Location: Ladislava Batthyanyho street, Jarovce, Bratislava, Slovakia Authors: Compass architekti: Ing.arch. J. Benetin, Ing.arch. M. Gašparová, Ing.arch. M. Grébert, Ing. MGR.ART. J. Kurpaš Address: Compass, s r.o Miletičova 5/B 821 08 Bratislava email: info@compass.sk web: http://www.compassatelier.com Photography: Boysplaynice www.boysplaynice.com     Land area 661 m2 Built-up area 160 m2 Usable area 137 m2 A volume of 535 m3 More

Project • By poetic space studioHousing

Twin House

The house is built after the great flood in Thailand since 2011-2012, along with the reason of shifting the member of family from 'single family' to 'extended family.' There are eight members of three generations - grandparent, two families of parent, and grandchild. The project name of 'Twin House' comes from the twin daughter of the 2nd generation. The 400 sqm. land is divided to be 2 pieces of land for two families - two houses. The design program of both houses is similar, which is 3 bedrooms, 4 restrooms, 2 living rooms, kitchen, and dinning area, basically. By the reason of limitation of land along with a lot of programs to accommodate eight members. Sharing space is a good solution in this project to be completed all fa... More