House K.V.

House K.V.

Architect
Declerck-Daels, Architecten
Location
Boomforeeststraat, Izegem, Belgium
Project Year
2016
Category
Housing
Product Spec Sheet

ElementBrand
WindowsReynaers Aluminium
Kitchen sink, Lax 1104501Franke
HPL Egger Solid Premium White, tablet kitchen colour coreEGGER Wood-based materials
Powerdeck 120 mm R4.80Recticel Insulation
SM boiler 300LBuderus
Ceiling systemSaint Gobain Gyproc

Product Spec Sheet
Windows
Kitchen sink, Lax 1104501
by Franke
HPL Egger Solid Premium White, tablet kitchen colour core
Powerdeck 120 mm R4.80
SM boiler 300L
by Buderus
Ceiling system

Balanced combination

Declerck-Daels, Architecten as Architects

An extension of 6m², one additional window, subtle interventions and a well considered choice of materials … those are the ingredients to turn an introvert and impractical house into an open and cosy home.

 

The sliding window barely gave view to the garden and the living rooms were unusable due to beams, pillars and dark corners.

The living room became sober and clear by transforming it into one open room with a cosy tv corner, dining room, office table and kitchen.

The furniture and the materials connect the spaces.

The bedrooms and bathrooms are optimised and additional insulation increases the comfort.

 

The balanced combination of wood, concrete, white and black colours makes it cosy.  

Optimize the available space, and add spatiality and experience.  Do a lot more with minus!

 

That concept was also applied to the outside, to result in a perfect symbiosis of architecture, interior and landscape.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Jodrell Bank observatory
next project

Jodrell Bank observatory

Research Facilities
Macclesfield, United Kingdom - Build completed in 2012
View Project