Portugal

An overview of projects, products and exclusive articles about portugal

Project • By MC-AApartments

LARANJEIRAS HOUSE

Interior remodeling project, with the challenge of integrating the various social and functional spaces. João Chatué Gonçalves The 150m2 apartment, built in the mid-80s, had a typical interior organization of separation of social, functional and private areas. Where the entrance hall having distribution to the bedroom corridor, the living social and meal areas and finally to the kitchen and laundry areas. João Chatué Gonçalves Having as its main premise the integration of the various social spaces with the kitchen, the proposal presented by MC-A materialized in removing physical and visual barriers between the living and kitchen areas. While integrating the dining space as a functional e... More

NewsNews • 10 Sep 2021

AB+AC Architects transforms dull commercial unit into light filled multi-purpose co-working and event space

Open Hearts is an experimental center in Lisbon infused by AB+AC Architects with calmness. The center is intended for conscious gatherings, holistic learning and co-creation. Ricardo Oliveira Alves The architects combined natural materials, like wood, ceramic and stone, with tactile surfaces to create a warm yet minimalist spatial experience. Ricardo Oliveira Alves The program is organized in a sequence that flows from a public multi-purpose saloon to a private residence, divided by a hallway fitted with a striking Barrisol lightening membrane ceiling.     The multi-purpose space can host an array of activities from dance, yoga or meditation to art events, workshops and screenings. Storage compartments hidden behi... More

Project • By OPENBOOK ArchitectureOffices

PHC Software Headquarters

Designed by Openbook for Taguspark, the PHC Software building is located in Oeiras Valley, close to Lisbon.  With an area of 4,000sqm, the building's facade reveals two distinct layers that explore the balance between the opaque and the transparent. The concrete shell that envelops the inner glass volume adds dynamism to the overall building and highlights the connection between the interior and the exterior. Fernando Guerra/ FG+SG The permeability and curvilinear language of the shell accentuate the play of light and shadow of the building's architectural design and mark its surroundings.  Formal on the outside, informal on the inside. When arriving at the building, one is faced with its formalism materialized in concrete... More

Project • By Galeria GabineteLaboratories

Dental Clinic "Alfredo Queirós"

Teeth to take out. A violet entrance looking for the white tooth. The remodel shoots for a new geometry where lighting finds its way. The detail does justice to the care to be taken in this space. Soft tones and hand-picked furniture are feelings you get while waiting for your turn.   PROJECT INFO Year | 2015 Project manager | Helder de Carvalho Architecture | Helder de Carvalho, Vasco Melo and Margarida Leal 3D | Cláudio Ferreira Lighting design | Sérgio Azevedo and Manuel Fernandes Construction | FGS Lda. Photography | José Campos More

Project • By Galeria GabineteHousing

House DP

It can, it should and it is comfortable! Passive House in exposed concrete and all on one floor! The structure grows and the formwork follows it. The central courtyard is also a sheltered refuge of a man's friend. A space designed so that when you leave home, you can also stay outdoors. Between smoked eucalyptus and varnished copper, textures and objects were the perfect selection for a promised goatling.   Project manager | Helder de Carvalho Architecture | Helder de Carvalho and Luís Moura Virtual reality | Adriana Mendes 3D | OkDraw Interior design | Carla Zuzarte Engineering | Helder Gomes, Esperança Azevedo and João Marques Passive House | Esperança Azevedo Construction | FGS Lda. Video | Agr... More

Project • By OPENBOOK ArchitectureOffices

PwC Portugal

The intervention at the PwC offices in Lisbon comprised organising and optimising the space and its occupation through the redesign of social, work, and collaborative working areas.Inspiration, innovation, and leadership are keywords in the PwC positioning that we wanted to see reflected in the workspace and, for that reason, were the basis of inspiration for the project.The level of customisation was high, impregnating the space with a design that reflects the brand's DNA, transmits its values, and increases the attractiveness of the office itself. The first step was to break down existing barriers, enhancing collaborative work and providing maximum comfort. After that, with a refined geometric design, the brand has been transposed into a... More

Project • By Costa Lima ArquitectosOffices

CLA Office

The project consisted of transforming a small storage space into an office of an architectural firm. More

Project • By Gavinho Architecture & InteriorsPrivate Houses

Estoril Villa

With sober architecture and angular shapes, this villa in Estoril stands out for its grand glass facade that breathes like a living screen, depicting the moods and tonalities of the sky that welcomes it. Solid and light, this residence coexists serenely between its indoor and outdoor spaces, flanked by a charming garden and refreshed by a swimming pool that falls asleep in the sun in late summer afternoons. Through a serene and timeless design, the interior lives from the abundant natural light, open spaces, and details that make all the difference. Simple and sculptural furniture, neutral tones and comfortable materials make this villa a place to live in harmony. More

Project • By Sabrab SaPrivate Houses

Casa Alent

This house was designed with the inspiration of an existing arch, consisting of two centennial trees, at the entrance to the land in the most trnedy village in Portugal, Melides. has 500 square meters, and was designed for each room to be independent, if they are invited at home. the master suite has direct access to the pool, through cut porticos, giving depth to the house. old lime was used, and the floor is made of marble placed in the Roman style in small pieces. More

Project • By Martins da Cruz ArquitecturaApartments

Braamcamp Apartment

Initially, the project involved the interior refurbishment of a studio, built on the roof of a multifamily housing building. When we started the demolitions, we found that the roof consisted of various extensions with different heights and materials of poor technical quality, and the exterior walls offered no thermal insulation.   Thus, a complete exterior and interior remodeling was carried out, with a new metal structure and roof.   Being a small apartment, we opened the space by limiting the compartmentalization to the bathroom and bedroom. The new kitchen opened to the living room, allowed to expand the leisure area, complementing it with a balcony.   The distinction between the entrance area and the living area wa... More

Project • By Gavinho Architecture & InteriorsApartments

Cascais Penthouse

Located in Cascais, this penthouse shares its exuberance with the infinite view of the sea of Boca do Inferno and the sculptural mountain Serra de Sintra.Starting from a deep architectural reconstruction of its interiors, these 995 m2 of pure luxury culminates in a house that flows between the conviviality and the privacy of spaces designed for the comfort of its inhabitants.In all spaces, attention to detail was essential. In the social areas, the soft color palette, the quality materials, the architectural elements such as the stone fireplace, and the ceilings cut with organic shapes stand out.This approach of simplicity and visual lightness extends to the rest of the penthouse. In the suites, the focus was on creating intimate and elegan... More

Project • By Photoshoot.ptRestaurants

Santo Restaurant

In the block that was once the heart of the arts district of the city of Porto, represented by two iconic buildings of the architectural spectrum of this city, the Batalha cinema and the S. João National Theater, is located the restaurant Santo. Both its name and the design of the space itself arise from several reinterpretations of the context in which it is located. The theatrical character of the entrance is marked by a brightly lit visor that goes back to memories of the grand entrance to the cinema of the 50s associated with a great social spirit that is intended for this space. On the inside we find a bar in a curved shape as a reference to the Batalha cinema facade. The presence of wood logs at the entrance indicates somet... More

Project • By AAP - ASSOCIATED ARCHITECTS PARTNERSHIPApartments

Apartment Renovation in Armação de Pêra

This project; located in Armação de Pêra, Algarve, Portugal; consists in a full remodelling of an existing apartment, for which the client had very precise ideas and several most unusual requirements to be fulfilled. Despite the fact that the apartment is considerably small, it gathers the conditions for a small family to live all its programmatic areas comfortably, without threatening the hypotheses of various and simultaneous types of use, overcoming the needs of its dwellers. Its simple straight lines layout results from the idea of an extremely flexible social area that contains the foyer, the kitchen, the living room and the library, which is also a place to exhibit some personal items, with which the client revels him self to be a... More

Project • By PAULO MARTINS ARQ&DESIGNFactories

ATZ Canteen

A canteen, a meeting point, a place for socialising, a time to relax and unwind... We were asked to make the company canteen just like that, a space where employees could relax while taking a break from work, with the conditions and aesthetic concerns that anybody would have in their own homes. This gave rise to a kind of open space viewpoint, contained in terms of materiality but meticulous in intent and in details. This space is divided into two areas: an entrance area with a lower ceiling, where a multipurpose kitchenette is located, and the actual canteen, with an excellent view over the factory. This multipurpose mini-kitchen rises from the floor and becomes an imposing element. It has all the technical features required of a canteen... More

Project • By Vector MaisOffices

Asseco

Exictos (now Asseco) is a reference in technological and knowledge solutions and one of the leading companies in the Portuguese-speaking countries. With more than 400 employees and committed to developing solutions for the financial sector, banking consulting services, IT infrastructure, among many others, Exictos was acquired in 2015 by the Asseco Group. Vector Mais designed and built the new Asseco office in Lisbon, with capacity for more than 200 employees, and also supplied the furniture, lighting, partitions and custom-made carpentries. More