Highgate Family Home

Highgate Family Home

Architect
XUL Architecture
Location
London, UK | View Map
Category
Private Houses
Matt Clayton
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Kitchen CountertopsCaesarstone
Lamps (pendant and table)Foscarini
Side Tablee15
Alex
FaucetVOLA
Pendant LampFlos
BasinDuravit

Product Spec Sheet
Lamps (pendant and table)
Side Table
Alex by e15
Faucet
by VOLA
Pendant Lamp
by Flos
Basin
by Duravit

Highgate Family Home

XUL Architecture as Architects

North London based XUL Architecture have renovated this family home in Highgate to allow for better circulation and light.

This family home in Highgate had multiple circulation issues with different levels and spaces flowing in an uncomfortably-unordered manner. By addressing these issues, XUL was able to create a space which is usable and filled with light. Key to the refurbishment of this property was opening views from the front door through to the garden, drawing light in from both angles. A signature to all XUL projects is to consider the three directions of light that can be channelled into the building; from above, back and front of a property. XUL opened up the plastic skylight above the stairwell and replaced with a contemporary glass alternative which now floods the space with light.

 

XUL spent many hours talking to the homeowner and discovered their love of cactus. This colour and shape were brought through to the design adding character and a homeliness that turned the house into a home. The entrance hall now includes a bench in place of the dining room door to allow for storage within this vestibule and a wider wall area in the dining room. By opening up the walls from the kitchen and living room into the dining room allowed for this door area to be reclaimed for another use.

 

Sebastian Sandler, director at XUL explains that “the house was spread over three floors and after many discussions with the owners, we decided to relocate the master bedroom to the top floor and create a suite for them. This allowed for the middle floor to become bedrooms for the children and guests.” The master suite comprises of a bedroom, bathroom and walk-in wardrobe. The bathroom is accessed via the wardrobe so when the doors are closed it looks like typical wardrobe doors.

 

Maia Lemlij, founding partner at XUL describes “the master bathroom is definitely a highlight in this home, it is pretty much another hangout space. The bath takes central space under the dormer window and curved ceiling. It has a steam shower in addition to a standard shower.” The kitchen flooring was created with polished concrete which was continued to the kitchen countertop. Together with the grey cabinets, this took on an industrial look which was warmed up with the clever use of plywood, terracotta lamps and pots and decorated with greenery throughout. The room is filled with light from two sides and has a view to the front door.

 

The practice has gained a reputation for nurturing relationships through projects. XUL was invited to create a concept for this project as directors Sebastian Sandler and Maia Lemlij are close friends with the homeowners. This is a common thread with their projects as they work extremely closely with the owners and build even deeper friendships. “ As long as you are honest and communication is always open, who can you trust more than your friends to have your interest at heart? It is nice to then get to enjoy their houses together spending time there” explains Maia Lemlij.

 

Restoring original features of the property was part of the brief to the architects. Reclaimed wood was used for the flooring within the refurbished living room. The music room or “green room” as the owners refer to it has built-in storage which was already present in the house from a previous renovation. The homeowner enlisted the services of a fabric consultant who chose fabrics for the rooms to add colour and warmth to this vibrant home. The interior design was originally conceived by Philip Lihou from Inner Space London.

 

Material Used:
Living Room
1. Sofas - Roche Bobois
2. Coffee Table - Unto This Last
3. Lamps (pendant and table) - Foscarini
4. Rug - Liberty
5. Floor - Reclaimed Flooring Co
6. Fireplace - Chesneys


Hallway
1. Carpet - Fleetwood Fox
2. Wall Paint - Farrow & Ball, Ammonite
3. Lamp - Orsjo Libreria


Dining Room
1. Cabinet - Bastone Cabinet by Poiat Studio
2. Fireplace - Chesneys
3. Table - Swivel
4. Low Cabinet - 1stDibs
5. Mirror - Richard Taylor Designs
6. Lamp - Foscarini


Kitchen
1. Pendants - Hand & Eye Studio
2. Bar Stools - Pinch
3. Kitchen Tabletop - Caesarstone
4. Floor - The Concrete Flooring Contractors


Conservatory
1. Cabinet - Bastone Cabinet by Poiat Studio
2. Sofa Fabrics - Mind the Gap
3. Carpet - Rockett St George
4. Plant Stand - E15
5. Paint - Farrow & Ball, Railings


Kids Bedroom
1. Bedside Table - Habitat
2. Lamp - Nuura Blossi


Toilet
1. Mirror - Graham & Green
2. Faucet - Vola
3. Basin - Duravit
4. Paint - Farrow & Ball, Inchyra


Kids Bathroom
1. Faucet - Vola
2. Basin and Bath - Lusso Stone
3. Mirror - Graham & Green


Master Bedroom
1. Bedside Tables - Graham & Green
2. Bed Cover - Graham & Green
3. Cushion Fabric - Christian Lacroix Soft Jardin Exo- Chic
4. Pendant Lamp - Flos 
5. Wall Lamps - Ferm Living, Arum Wall
6. Mirror - Richard Taylor designs
7. Paint - Farrow & Ball, Shadow White


Ensuite
1. Daybed - Graham & Green
2. Fabrics - Jane Churchill
3. Bath - The Albion Bath Company in Farrow & Ball, Ammonite
4. Faucets - Axor
5. Dressing and Coffee - Tables Heal’s
6. Plant Stands - Menu Wire from Nest and Ferm Living
7. Lamps - Flos
8. Mirrors - Graham & Green
9. Bench Steam Room - Habitat Outdoor Collection
10. Wallpaper - Rutters UK
11. Tiles - Terrazo Tiles

Nayara Tented Camp
next project

Nayara Tented Camp

Hotels
La Fortuna, Arenal Province, Costa Rica - Build completed in 2019
View Project