Transformation

An overview of projects, products and exclusive articles about transformation

NewsNews • 2 Jun 2021

Tadao Ando transforms Bourse de Commerce into contemporary art museum by inserting concrete cylinder

Tadao Ando intended to transform the historical Bourse de Commerce, in the heart of Paris, into a museum of contemporary art without interfering with the building. Therefore he opted for a nesting box approach. He inserted a 29-meter-wide cylinder, delimited by a 9-meter-high concrete wall, inside the rotunda of the Bourse. © Tadao Ando Architect & Associates, Niney et Marca Architectes, Agence Pierre-Antoine Gatier - Photo Marc Domage The architect tried to remain faithful to the urban symmetrie of the city with the cylindrical concrete volume. He created a composition of concentric circles that opens a dialogue between the old and the new.  © Tadao Ando Architect & Associates, Niney et Marca Architectes, Ag... More

Project • By LIAG architectsOffices

Transformation Fruitweg 17

From 2021, the service center and workplaces of the local municipality of social affairs department of The Hague must be relocated to a new location. Sustainability and comfort were outdated in the current building. The structure and location no longer matched the service concept. Visitors did not feel at home and found it difficult to navigate, often feeling socially vulnerable. They deserve a real welcome. The goal? It’s a safe place for citizens of The Hague who are homeless or have difficulty in finding a job for various reasons. It’s also includes a future-oriented office environment for employees. The characteristic elongated office building from the 1950s on Fruitweg is characterized by high ceilings and large windows an... More

NewsNews • 12 Apr 2021

UNStudio arrange JetBrains St. Petersburg office transformation around stepped atrium

Central to UNStudio's design for JetBrains St. Petersburg office campus transformation is a stepped indoor atrium. With the large open space, connected to an outdoor courtyard and outdoor terraces, the architects intend to increase engagement and create a strong office community. The atrium spine connects to communal functions like central meeting rooms, breakout spaces, auditoriums and the central restaurant, all in a backdrop of biophilia. The designers break with the usual open plan floors for the work stations and organize the 1000 new work places  around teams and individual focus. “JetBrains is a highly innovative company. They are ambitious, possess a deep understanding of their workforce and have a very contemp... More

Project • By Personal Architecture BNAPrivate Houses

A careful reconstruction

The streets extending from Rotterdam city center have a mix of residential and commercial spaces on their ground floors. Graaf Florisstraat is no exception. A walk along this spacious tree-lined section of historic Rotterdam reveals a mix of different uses. With the growing attraction to inner-city living, and the city's imperative to increase density, ground floor commercial spaces are often converted to accommodate additions to residential spaces. This presents some challenges, but also affords new and interesting possibilities as this transformation demonstrates. Understanding the value that living close to the center of a thriving city has, a young Rotterdam family commissioned P·A to transform the ground floor office space of t... More

NewsNews • 25 Feb 2021

Oliva Artés Museum reclaimed and transformed with simple interventions

In Barcelona, the Oliva Artes Museum reclaims and transforms a much-loved industrial building from the 1920s by adding simple layers to adapt it to its new use. Gregori Civera Slated for demolition in 2008 as part of the Poble Nou Central Park project, a neighbourhood association dedicated to the industrial heritage of the Poble Nou was ultimately able to convince the town council of the need to preserve the building, which had fallen into a state of ruin. Gregori Civera BAAS Architects were the subsequent winners of a competition held in 2009 to transform the industrial artefact. Their winning-scheme aims to preserve the special character of the building, and in particular, the richness of its exterior space. New elements inser... More

Project • By Marcy Wong Donn Logan ArchitectsResearch Facilities

Uber Advanced Technologies Group R&D Center

Uber Advanced Technologies Group is a self-driving technology engineering team whose Research and Development Center was designed within Pier 70 in San Francisco. The project which rehabilitated four massive derelict historic buildings, served to extend the site’s legacy of transportation innovation into the 21st century. Orton Development Inc, Marcy Wong Donn Logan Architects, with a team of engineers and other design specialists, worked closely with the Port of San Francisco, the National Park Service, and California’s State Historic Preservation Office to adapt these historic industrial structures. In accordance with the Secretary of the Interior’s Standards for the Treatment of Historic Properties., the design approac... More

NewsNews • 20 Jan 2021

1900 Coffee brings life back to a historic Kyiv building

Originally constructed in 1911, this former monument of architecture and heritage by Kyiv architect Alyoshin had fallen into disrepair during the 20th century. By the early 2000s, it was being used as a janitor's office. Recognizing the lost heritage of the building, a gradual restoration commenced, culminating in today's 1900 Coffee, a brand who have made preserving the cultural heritage of Kyiv a core value of their company.  Andrei Bezuglov At the beginning of the project, PVA Architects did not know exactly the condition of the existing building walls, which were concealed by layers of drywall. After four weeks of dismantling layers of wall decor and removing rubbish, the original elements of the building began to emerge.&nbs... More

NewsNews • 4 Dec 2020

Archisbang transforms mundane 60s structure into impressive monolith

For environmental reasons Archisbang opted not to tear down the mundane 60s apartment building, but strip it all the way to its skeleton and reshape it as a modern monolith placed on an Italian hillside.  Aldo Amoretti The building skin is upgraded with an external insulation system covered by lightweight cement boards roughly plastered with natural lime mortar. The architects accentuated the openings in a play of voids that puncture the monolithic volume. Aldo Amoretti The building houses three independently accessible apartments. Circulation is done by elevator and interior stairwell. An external metal staircase makes the apartments and rooftop independently accessible. Aldo Amoretti The ground floor includes a gara... More

NewsNews • 6 Nov 2020

Atelier-r weaves corten steel routes through 14th century castle ruin

In 2014 the 14th-century Helfštýn Castle had to close down due to severe safety hazards of falling masonry and debris. Atelier-r renovated the palace by adding a new roof and weaved new sightseeing routes through already existing gaps in the ruin. BoysPlayNice The new contemporary elements are kept clearly visible. For each element the architects chose a distinct material. Roofing made of glass, staircases and footbridges of corten steel and ground floor paths are made of polished concrete. BoysPlayNice Five glass roofs were inserted in between the ruin walls to shape exhibition chambers. The architects opted for sanded glass for easy maintenance and ideal light conditions of the palace interior. As the only exce... More

NewsNews • 4 Nov 2020

Sou Fujimoto revamps 300 years old Inn into a designer Hotel

After 300 years of business Shiroiya Inn closed its doors in 2008. Creatives from Japan have come together to revitalize the place located two hours driving north of Tokyo and create the Shiroiya Hotel, set to open its doors in December this year. © Shinya Kigure Sou Fujimoto was responsible for the overall design of the hotel consisting of two structures; The Heritage Tower and the Green Tower. The Heritage Tower, a renovation of the former Shiraiya Inn, houses 17 rooms, and the Green Tower houses 8 rooms covered in a green roof. © Katsumasa Tanaka © Katsumasa Tanaka © Shinya Kigure The hotel features a restaurant and a lounge that display a number of artworks like Leandro Erlich's Lighting Pi... More

Project • By Moroni Architettura 2.0Apartments

Interno 11

Transformation of a warehouse into an apartment More

Project • By Martin Lejarraga Architecture OfficeSupermarkets

San Luis Gastronomic Market

San Luis Gastronomic Market is the transformation and renovation of the former market in Estepona, Malaga, offering a wide variety of culinary products all around its new and different stalls.   The intervention is developed in two main stages. Firstly, the new market keeps the original building shed shape, strengthening the structure and walls by rough and tectonic materials such as bricks, tiles and ceramic jalousies.   On the other hand, the inner configuration is based on the use of warm and latter-day materials. Ornamental fabrics, woods and colored metal sheets shape the singular stalls placed in the market. These pieces are essential part of the unforgettable gourmet experience.   The whole set of the historical... More

Project • By goCstudioOffices

Western Studio

The transformation of this existing commercial unit into a live/work space started with the designation of the two primary functions: photography studio and sleeping quarters aka “snaps and naps”. Our client is a software engineer by day, photographer by night, and host to social gatherings on the weekends and really wanted to use his living space in a variety of ways.    We remodeled and expanded the existing kitchen and bathroom spaces to all be housed in one box or cocoon space that could be closed off from the rest of the open floor plan. This box is built out with a multitude of concealed storage both above the upper platform and in and around the sleeping nook. The new insertion is built using stained plywood a... More

Project • By Bureau Brisson ArchitectesPrimary Schools

Conversion of a commercial space to refectory

Constantly looking for premises to better meet the needs for extracurricular structures, the City of Pully seized the opportunity of an empty commercial space in the city centre, in the walking area, to reflect on a new offer. Aimed primarily at pupils in the commune's secondary classes, this new location should offer a new type of refectory, less formal and more welcoming.The space is also designed to be used outside the refectory's hours as a multi-purpose room for the commune's companies and associations.The result is a plan open to the street on the ground floor, with all the services concentrated at the back of the premises and integrated into a face that a curtain can hide to neutralize the premises. The basement houses two additional... More

NewsMaterialization • 27 Jul 2020

Bold and colourful elementary school additions are playfully incremental

Since 2013, a former Baroque rectory has been home to a primary school and daycare centre. Public Atelier and FUUZE architects have most recently contributed to the project, adding several bright and bold classrooms in the summer of 2019. Adding much-needed space to meet growing school capacity demand while also preserving the decaying roof trusses of the Baroque complex, the project is an example of incremental development. Credit: BoysPlayNice The project emphasizes the interconnection of individual parts so that their historical value is preserved and the users of the school and daycare feel comfortable and free to use all parts. Though intertwined, the newly implemented and original historical elements are clearly distinguishable... More