Victorian house

An overview of projects, products and exclusive articles about Victorian house

Project • By Altereco DesignPrivate Houses

Beavers House

Beavers House carefully considers the heritage characteristics of this beautiful Victorian Terrace but proudly introduces a contemporary addition to the front facade which extends into an open plan, light-filled and practical living/dining space at the rear of the dwelling. The seamless transition between the existing and the new seeks to align each space with the needs of its inhabitants and offers a high-performance solution that responds to the external elements yet provides a healthy and comfortable interior.   This house is quite a unique single fronted brick Victorian. Situated in Northcote, this terrace house must've planned to have a twin sister, however for some reason it never eventuated. As a result we were presented with... More

Project • By Sanders & KingPrivate Houses

Lewisham House

Lewisham House involved the full restoration of this classic Victorian Home to the highest level as a present-day, functional family home. The design process was a collaboration between RBA Architects and Sanders & King Interior designers.   The restoration and conversion of this unique Victorian house, involved a modern transformation of the dilapidated, heritage-listed house with an addition of a pool house/children’s room. We were to take it from a bygone Victorian era where the kitchen was the unseen, smallest element of the home and to create a contemporary environment for a family of 5, where the kitchen/living are the pivotal hub of the home.   The original home retained much of it’s prevailing layout, w... More

Project • By Paul Archer DesignPrivate Houses

Mount Park House

Mount Park House is a substantial Victorian house in West London with a north facing garden. Like many of these houses it has well proportioned, light and spacious living spaces at the front; but small and dark kitchen spaces at the back.   The client has older sons in higher education and starting careers, so in the evenings the kitchen area tended to be the central hub for the family. However, this significant space was one of the smallest rooms in the house. So our task was to make a new space that could be the focal point for the family, set around cooking and eating.   The project is in two parts - the extension and the garden pavilion, each facing the other across the lawn. The kitchen projects out into the garden, with... More

Project • By Lifschutz Davidson SandilandsPrivate Houses

Paradise Gardens

Paradise Gardens is a development of six houses that represents a model for flexible, contemporary living. Our two main challenges were the tight site – a formerly derelict yard in a conservation area overlooked by neighbouring properties and next to a locally listed terrace – and the scheme’s creation for the private rental sector, so the houses needed to be both hard-wearing and of discernibly high-quality to attract families into the area. Our solution was a contemporary response to local brick-built Victorian houses, with five three-storey houses forming a terrace and a sixth, two-storey, built within the walls of Latymer House, which once stood on the site. The houses are entered from a cobbled courtyard, which provi... More

Project • By Will Gamble ArchitectsPrivate Houses

The Parchment Works

The existing property consisted of a Grade 2 listed double fronted Victorian house. Connected to the house was a disused cattle shed and beyond that a ruin, which was a former parchment factory and a scheduled monument. The client’s initial brief was to convert the cattle shed and demolish the ruin to make way for a new extension. From the beginning of the design process it was clear that the client viewed the ruin as a constraint as opposed to a positive asset that could in fact be celebrated through a sensitive but well conceived intervention. Instead of demolishing the ruin, Will Gamble Architects proposed “a building within a building” - where two lightweight volumes could be delicately inserted within the masonry wall... More

Project • By Daytrip.studioPrivate Houses

Powerscroft Road

Respecting the Victorian charm and features of the original house, Daytrip.studio remodelled, restored and redesigned the five storey townhouse with a refined, light and calm sensibility. Contemporary inventions to the architecture are carefully executed with discretion and simplicity; where possible, daylight is promoted through light-wells and openings to the existing shell.   An artful continuity of materials and finishes aid the transition of old and new with pale, painterly lime-washed walls and off-white powder coated metalwork throughout. The basement was excavated to provide a vast and light-filled lower ground kitchen and living room with a continuous polished concrete floor which effortlessly spills out to the garden space.... More

Project • By Neil Dusheiko ArchitectsPrivate Houses

Gallery House

Extension to an existing Victorian house with light-filled gallery space to house a client’s large collection of paintings including the creation of a new loft space with views over Clissold Park.   Detailed Summary This project is an upgrade to the architect’s father-in-law’s house that was in need of modernisation. The design adds a new light-filled side extension at ground floor level and a new loft bedroom and bathroom above where there was previously unused roof space. A large open plan living space was created by opening up the front and rear reception rooms, providing ample display space for his extensive art collection. A fully glazed skylight to the side extension allows for increased light levels and imp... More

Project • By Inglis Badrashi Loddo (IBLA)Private Houses

Ply-lined play room

This plywood-lined loft extension housing a child’s bedroom is conceived of as a ‘Treehouse’ - a perfect hideaway in which to rest and play, atop this north London family home. IBLA were asked to add a new bedroom and shower room in the roof, to accommodate the needs of a growing family. Childhood memories of hide-and-seek games in the attic, long sunny afternoons making dens in the trees, and secret spaces with views over treetops were imagined as part of the design process. Plywood lines the walls and ceilings in the loft - secret nailed into the substructure rather than screwed - giving a sense of playful ethereality and an informal character to the space. Combined with the seamless rubber floor, the pale poplar plywo... More

Project • By STUDIO 30 ARCHITECTSPrivate Houses

The Rylett House

Having previously completed an award winning home for the client (themselves a structural engineer and interior designer), we were once again approached to collaborate on their new project - converting two Victorian maisonettes into a generous family home.   Their brief provided a clear vision on how a modern family lives in a Victorian house, and being within a Conservation Area, it was important that new interventions meaningfully relate the old. Utility spaces are pushed to the new basement, allowing the historic character of older domestic spaces to be expressed through traditionally crafted details alongside reclaimed doors and floors. The client’s considered use of colour, texture and furniture suffuses each space with it... More

Project • By Fraher & FindlayPrivate Houses

The Ladder Kitchen

The owners of this large detached Victorian House, wanted us to work on designs for the building that would open up the internal rooms to provide large entertaining spaces. The property is located in a conservation area and had been divided into 3 flats previously. The clients wished to re-instate the property as a single family home.   The client wanted to ensure that all period features were carefully restored both inside and out. The addition of light wells and a two story glass extension allow natural light to flood the core of the building, enabling bright open spaces which are fit for modern living. More

Project • By 31/44 ArchitectsPrivate Houses

CORNER HOUSE

31/44 Architects has completed Corner House, a speculative development in Peckham, South London comprising a new-build, three-bedroom house, and the conversion of the former end-of-terrace Victorian house into a two-bedroom ground floor apartment and twobedroom maisonette.   Sited prominently on a former garden plot at the junction of two Victorian streets, Corner House is a contemporary interpretation of a typical Victorian suburban townhouse. Built of a grey London stock brick with concrete lintels, it draws on the familiar and established decorative motifs of the Victorian terrace, simplifying these into a sparer minimalist aesthetic.   With a flat roof the new-build continues the cornice line of the regimented three-storey... More

Project • By studiofourPrivate Houses

Alfred Street Residence

This project began as an existing single level Victorian house in Prahran, comprised of a series of compartmentalised spaces, with some spaces hosting a number of functions.    With strategic replanning of the ground floor, and the addition of a new first floor, the realized design enables more flexibility to adapt each space to suit the ever changing dynamics of family life.   A clear delineation of function on the ground floor is achieved through the insertion of new built forms, both in horizontal and vertical planes.  With subtle changes in floor and ceiling levels, and the introduction of new joinery elements and controlled openings, each space becomes further defined.   ... More

Project • By VFA Architecture + DesignPrivate Houses

St Clarens

Seamlessly interweaving old and new, a comprehensive renovation extols the finest features of this Victorian house – beautifully crafted staircase, arched front windows, and exposed red brick wall; our studio intervenes with a clean and contemporary aesthetic.   The front façade is quintessentially of its time - tall and narrow with a gabled roof, constructed from brick and mortar. These details were respected and preserved in the design process while the most notable transformation is revealed at the rear. Adopting a very rectilinear form, the back of the house sees a dramatically different appearance with a dark charcoal side panelling where generous glazing opens up the basement and ground floor of this formerly intro... More

Project • By Kuzman ArchitecturePrivate Houses

Moor House

We were approached by the owners of Moor House in Camberwell to transform this double fronted Victorian house into a more welcoming and expansive home for their family. The project included restoration work to the original heritage home and extensive alterations to create a new spacious light filled living wing that married heritage features with contemporary detailing, and created visual and physical connections between inside and outside.   THE CLIENTS Located in the leafy suburb of Camberwell, Moor House was purchased several years ago by the owners; a professional couple, their teenage daughter and dog Maisie. They bought the house with the view to restoring the grand double fronted Victorian back to it’s former glory and... More

Project • By Giles Reid ArchitectsPrivate Houses

Crouch End Extension

The brief was to design a side extension to replace a dilapidated conservatory. with a new living space / yoga studio. The house is a fairly traditional brick building, built in the late 1990s on a narrow plot. The aim was to give this part of the house a new more generous well lit living space, accessed off the kitchen, improving the house’s connection to its garden. The site is located in Crouch End. It sits adjacent the Parkland Walk, a tree lined pedestrian and cycle route following the course of a disused railway line running between Finsbury Park and Alexandra Palace. The site is also a conservation area characterised by large Victorian houses interspersed with modern apartment blocks. The aim was to keep the extension low to... More