Care Pavillion 'de Kwikstaart'
Sebastian van Damme

Freestanding Care Pavillion realized in Hendrik-Ido-Ambacht

AAAN as Architects

A new medical center has been created in Hendrik-Ido-Ambacht, developed by the Rotterdam architecture office, studio AAAN.


The core driver of this project was to create a welcoming building without losing the privacy essential to medical care. Following this concept, it was decided to create a freestanding pavilion that links various functions to a central space. Sited on a spacious, green lot, the Medical Plaza combines care facilities with a shared neighborhood space.


The central space is imagined as a public street from which the various care facilities each have their own entrances. The space is transparent. It is accessible to everyone and links the entry on the north side of the pavilion to the water on the south side. Large swaths of glass and a radiant skylight couple with the interior wood paneling to create a warm, open space.


In the conceptual public street, there is an entry, a waiting room, and exposition space. Acting as a buffer on either side of this public space, a band of utility space housing bathrooms and storage. The entrances to the care facilities behind the bands are delineated by large niches in the wood work. These care facilities each have 250m2 (2690 ft2) and offer flexibility in sharing and splitting the space for up to eight renters.


The exterior volume is simple and modest. Inside a white aluminum frame, western red cedar and glass trade off as infill. The longitudinal walls are flat and have a more closed off character. The entrance and exposition spaces are marked in these walls by large openings in the façade. The other walls are filled completely with glass which sits behind deep wooden louvres. The characteristic louvres repeat every 1.2 meters (4 feet), allowing for variety in interior composition. Black wooden louvres guarantee a simple façade, allowing for freedom behind the floor to ceiling glass.


The starting point for this project was the goal of creating an energy neutral building. The complex uses a passive heating via a geothermal system. There is a basic sun panel system on the roof which has the potential to be adjusted and expanded depending on the wishes of the user.


A new yard has been created around the pavilion that connects the adjacent streets with the water on the south side. Existing divisions and fences around the site were removed to give the project a more open character. The Medical Plaza is somewhat elevated from the ground level and—due to its contrasting materialization and details—holds a significant image in the post-war residential area.

Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park
1 Mar 2024 News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park

Lausanne-based Emixi Architectes has completed the design and build of a temporary classroom pavilio... More

RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
29 Feb 2024 News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool

French architectural studio RAUM architectes has completed the meticulous rehabilitation and extensi... More

Archello Houses of the Month - February 2024
29 Feb 2024 News
Archello Houses of the Month - February 2024

Archello has selected its Houses of the Month for February 2024. This list showcases the 20 most out... More

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
29 Feb 2024 News
Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility

Montreal-based Appareil Architecture has completed the Micro-Cabine, a small-scale cabin that was de... More

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
29 Feb 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury

Archello is excited to introduce four new jurors joining the panel for the Archello Awards 2024 prog... More

10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More