Stadscanyon Oostenburg
Max Hart Nibbrig
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
TegelwerkMosa
KozijnenALIPLAST ALUMINIUM SYSTEMS
GevelelementenSAB profiles
Pyramid
DeurenFormica Group
Bomen en plantenBoomkwekerij Ebben
GevelsteenSteenhandel Gelsing

Product Spec Sheet
Tegelwerk
Gevelelementen
Pyramid by SAB profiles
Deuren
Bomen en planten
Gevelsteen

Urban Canyon - housing around mysterious courtyard

Common Practice as Architects

In the new urban district on Amsterdam’s Oostenburgereiland, a compact residential ensemble was realised on an exceptionally narrow plot along the blind side wall of a high parking building. Common Practice and Studio AAAN made the masterplan with 64 dwellings around a striking courtyard and designed two apartment buildings with special mid-rent housing, in which as many collective and private spaces as possible have a relationship with the serene courtyard.

photo_credit Max Hart Nibbrig
Max Hart Nibbrig

Within the complex conditions, the plan seeks to find human scale and a special living experience with various architectural interventions. The mass is divided into four buildings, each with its own entrance hall, typology and character, and at the same time united at the rear around the shared courtyard. The rational composition of grid facades, referring to the industrial past of the area, is differentiated at street level: a plinth with high windows, street oriented homes, a corner-shop-like community room and a series of tall gates with vistas to a hidden inner world.

photo_credit Max Hart Nibbrig
Max Hart Nibbrig
photo_credit Max Hart Nibbrig
Max Hart Nibbrig

The entrance halls to the apartments and collective bicycle storages are located in the gateways and form a continuous urban interior together with the courtyard. The soft undulating plinth continues throughout and makes a connection to the monumental side facade of the garage. This way, the “Urban Canyon” is not only a functional void, providing additional daylight to the dwellings, but also a characteristic meeting place that occasionally reveals itself to the street and plays a part in the daily routine of the residents.

photo_credit Max Hart Nibbrig
Max Hart Nibbrig
photo_credit Max Hart Nibbrig
Max Hart Nibbrig

Within their modest size, the apartments offer a degree of flexibility and spaciousness that makes them feel larger than they really are. An additional sliding door to connect sleeping and living spaces during the day. Additional “half rooms” at the rear can serve as home offices, guest rooms or baby rooms. Corner windows and transparent loggias allow diagonal views along the front and rear facades, to both the lively city and the mysterious courtyard.

photo_credit Max Hart Nibbrig
Max Hart Nibbrig
photo_credit Max Hart Nibbrig
Max Hart Nibbrig

The collaboration between the Amsterdam and Rotterdam based architecture firms Common Practice and Studio AAAN came about after winning a competition for young architects. Both firms believe strongly in the significance of the in-between as a place where the private, collective and public overlap. For this project they collaborated from concept and masterplan to the elaboration of the typology and materialisation. MIX architectuur designed the parking garage and two buildings with condominiums in the block. Maarten Heijkamp was asked to create an artwork for the wall of the courtyard.

photo_credit Max Hart Nibbrig
Max Hart Nibbrig
photo_credit Max Hart Nibbrig
Max Hart Nibbrig
photo_credit Max Hart Nibbrig
Max Hart Nibbrig
Caption
Caption
Caption
Project Credits
Architects
Photographers
Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More