De Fabriek Delfshaven

De Fabriek Delfshaven

Architect
Mei architects and planners
Location
Mathenesserdijk 410, 3026 GG Rotterdam, Netherlands | View Map
Project Year
2012
Category
Offices
Ossip van Duivenbode

De Fabriek Delfshaven - Re-use of a former factory in Delfshaven

Mei architects and planners as Architects

In the heart of bustling Delfshaven on the banks of the river Schie lay an old characteristic industrial complex located which has lost a lot of its luster and vibrancy in the course of the years. The by time grown together agglomeration of characteristic buildings has become in an almost irreversible process of decline by years of vacancy and neglection. The exterior of the former steam laundry has two distinctive faces. On the street side, a series of traditional houses, and on the river Schie-side a factory-look including a big masonry chimney.


The narrow collaboration of the involved parties pursued to preserve this monumental complex. The building needed a radical change to become a central place for the creative industries, in which young small businesses and self-employed who have outgrown their living room may establish.


The strategic design of Mei is based on the preservation of the still existing aesthetic, cultural, historical and constructive quality, whereas the collapsed and dilapidated areas are replaced by an atrium adding spatial (light, air and space) and programmatic quality. The atrium forms the “heart” of the building as a meeting place for entrepreneurs, including collective elements as lounges, meeting places and pantries. The leveled business units gather around the atrium and make use of the existing characteristic façade openings around which are retained. The additions that are made, such as the steel structure in the atrium, are minimalistic and possess a uniform color palette to maintain the spatial quality. Bronze facades, which fit into the streetscape, reveal te new addition. The atrium is topped by an industrial rooflight to complete the pure renovation of De Fabriek.


The completed complex contains 36 unique commercial spaces and a large hall that can host a range of activities. Also included are amenities for the neighbourhood, including two restaurants, a yoga studio and a creative out-of-school facility for children. Commercial spaces are flexible in layout and can be joined together if desired. A central, well-lit atrium occupies the place where the original middle section had collapsed and now forms the dynamic heart of the four-level factory. The atrium serves a range of purposes: circulation space (including stairs and a lift), public space with shared amenities such as lunch areas, meeting islands and swinging seats. Daylight penetrates deep into the building through the new glasshouse roof. Glazing sections between the commercial units and the atrium create an openness and transparency that facilitates maximum synergy with other occupants and stimulates collaboration.


The atrium makes use of the characteristic facade openings that have been preserved. Additions such as the steel structure in the atrium are minimalist and feature a uniform colour palette to preserve the existing spatial quality. Bronze-coloured facades that harmonise with the streetscape characterise the new additions. Crowning the atrium is an industrial glasshouse roof that can be opened in the summer. Many of the materials used, such as plasterboard, steel and glass, are sustainable and recyclable and come with Cradle-to-Cradle certifications. De Fabriek responds optimally to the needs of local young entrepreneurs thanks to the functional and flexible rental units, as evidenced by the waiting list for new tenants. The success of neighbourhood amenities also illustrates the strong local anchoring in the Delfshaven district.


Read story in Nederlands

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More