NOVE
Rainer Taepper
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersFlos
ManufacturersFlexform
ManufacturersHansgrohe SE
FurnitureB&B Italia
ManufacturersCotto d'Este
SuppliersGRASSI PIETRE s.r.l.

Product Spec Sheet
Manufacturers
by Flos
Manufacturers
Manufacturers
Furniture
Manufacturers
Suppliers

ACPV creates refined and informal environments for Munich office building

Antonio Citterio Patricia Viel as Architects

NOVE is a 7/10-story office building in the center of Munich in the privileged new area of Arnulfpark, 10 minutes from the central station and close to the major points of interest in the city. On a floor area of 27,500 sqm, the building provides space for 1,300 jobs.

 

The building is planned primarily for office use. On the ground floor, this is complemented by a restaurant and bar, shops / showrooms and conference areas. Two large patios are available to all users of the building: one with water features and informal meeting areas, and one which creates a more contemplative and calm atmosphere, following the design of Enzo Enea. A penthouse level offers special office-areas with terraces and roof gardens. The building is topped with a vegetated green roof.

 

The floor plan of the building is an angular figure with two inner courtyards. There are seven stairways inside the building. A covered and glazed atrium of 23 m clear height is constituting the heart of the project, connecting the various functional units on the ground floor. The building has a very flexible access-strategy. Office environments can range from individual units of 400 sqm on the same floor or occupy several floors. For tenants using more than 2,400 sqm, the design allows for the allocation of an independent staircase and dedicated access on ground-floor and parking-levels.

 

NOVE was conceived with environmental and social sustainability in mind and received an LEED Platinum classification for the recycled and responsibly sourced materials used, the user comfort achieved by sustainable building technology systems, and the opportunities of mobility enabled by the bicycle parking spaces and showers. The façade is fully glazed and provides a state-of-the-art technology with external solar shading with adjustable aluminum louvre blades. The window grid is 1.35m (for internal partition walls) with an opening window in every second module, offering a maximum of flexibility and comfort.

 

External frames in gold-bronze-anodized aluminum-profiles define the elegant aspect of the façade, establishing its precious character and lightness. In contrast, the internal façade integrates stone and dark bronze colored profiles. The representative character of the building is provided through the generous arrangement around the atrium, its furniture that features Antonio Citterio’s designs for Vitra, Flexform and B&B Italia, the public character of the four connected main entrances and the high quality materials.

Share or Add NOVE to your Collections
Project Credits
Saint-Donat residence
next project

Saint-Donat residence

Private Houses
Lac Archambault à St-Donat, QC, Canada - Build completed in 2018
View Project