Gum Factory

Gum Factory

Architect
Mei architects and planners
Location
Amsterdam, Netherlands | View Map
Project Year
2008
Category
Offices

Factories
Jeroen Musch

conversion of a former gum factory

Mei architects and planners as Architects

The former gum factory in Amsterdam will be transformed into a creative and extrovert mix of buildings for creative and extravert users. The complex was used by Maple Leaf for brands like Sportlife and Bubblegum.


The most robust building in the complex is converted to a premises for creative businesses. The building was built in the early 70's and used as production and storage space spread over three floors. Because of its function, the building has a heavy concrete and steel construction and high levels six meters by a very special spatial quality. The facade has a closed character, strip windows, starting at 2 metres height from the floor. This gives plenty of daylight, but horizontal view is not possible. Each floor will be provided with one or more huge bays of 3.5 m x 6 m. The bay windows provide a view and extra light. Large sliding doors allow air to win. The high areas are used as a workplace, while meeting rooms and concentration workplaces are realized in the mezzanine floors. The space under the mezzanine is perfect for various facilities such as sanitary facilities, storage, etc.


Due to the heavy construction it is possible to construct an additional volume onto the building. The new volume is unique in form and materials of the existing building, but because of the restrained, industrial metal and glass materials also a "marriage" with this huge building. The roof pavilion will function as an eye catcher and a catalyst for further development of the gum factory and the neighborhood around it.

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More