Matsubara House

Matsubara House

Architect
Hiroyuki Ito Architects
Location
Setagaya, Japan
Project Year
2008
Category
Private Houses
Masao Nishikawa

Matsubara House

Hiroyuki Ito Architects as Architects

Being located in a very small space facing only the north, and in order to avoid directly facing the house on the opposite side, also trying to get as much light as possible into the tiny light-garden, the flat plan of this house is awkwardly shaped in a hexagon.


It is also designed to create a multi-impression effect according to what angle the house is viewed from the street , combining the houses on both sides,by having a wavy byobu-screen-like surface.


The second and third floors are not flat and designed with difference in levels in order to maximize aerial space , but in order to minimize separation the floor and the counter are set on the same level.


Also, the bookshelf, closet, sink, bath tub, on the first floor, which are all usually different elements are all connected with a string of minimum constituent parts in this house.


Not letting each apparatus take a different form, neither assigning one shape for all elements , but making all the separate parts continuously link.


Since all devices with an assumed purpose, like the floor, a desk or shelf , offer a flat surface , by setting these flat surfaces along an outline we have been able to present an unexpectedly roomy scene.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More