Rechtbank Haarlem

Rechtbank Haarlem

Architect
Bakers Architecten
Location
Haarlem, Netherlands | View Map
Project Year
2010
Category
Courthouses
Maarten Noordijk

Renovation law courts Haarlem

Bakers Architecten as Architects

The law courts in Haarlem consist of four buildings, two of them listed, and has its main entrance on Jansstraat. Since the most recent renovation, all that remains of the original 1890 court building designed by W.C Metzelaar is the facade. The complex, which houses the Family, District and Civil courts, has a gross floor area of around 11,000 m² and is characterized by multiple differences in level, the product of repeated renovations over the years. The resulting ensemble of buildings is completely integrated with the urban fabric of the historical centre of Haarlem. The design strove to maintain the character of the existing complex while improving and optimizing the organization and structure. Utilization of existing strengths, like the beautiful courtyards, the stately buildings and the distinctive front facade, served as the starting point for this design. By means of a number of interventions, including additional stairs and new lifts, the internal routing was improved and the two heritage buildings were better integrated in the overall plan. This structure makes for a more flexible and efficient use of the building, which in turn allows for continued sustainable use by an ever-changing organization, within the existing context. Thanks to the integration of modern mechanical and electrical systems, the spaces are now more serviceable and, within the limitations of an historical building, fulfil the requirements of a modern work environment. Among other things, a thermal energy storage system has been installed – and this in the centre of Haarlem. The stately facades have been renovated, glazing has been adapted to contemporary security and climatic requirements, and the old entrance at the top of the stairs has been reinstated to create an appropriately dignified entrance. There was intensive consultation with the various user groups during the design process and this has resulted in a design with which the users are extremely happy and which delivers the desired atmosphere and image.

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More