U RETREAT

U RETREAT

Architect
IDMM Architects
Location
Hongcheon-gun, South Korea
Project Year
2016
Category
Private Houses
Kim Jaeyoun

U RETREAT

IDMM Architects as Architects

Hongcheon-gun (洪川) Daegok-ri(垈谷), which literally means “wide lake” and “high mound”, is a name that alludes to the long persisting conditions of the land. A vertical cliff at an altitude of 100m, known as the Sori-san mountain range, Sari-gol Valley, looks down on the site from as little a distance as 40m away. The scale of the cliff,pinned down with enormous stones, and the vitality of the unwittinglyflourishing vegetation within it, overwhelms the surroundings.


The wind that passes through the valley forms a sense of movement which shakes the entirety of the cliff. The small gestures of the trees, each of which shake according to their weight, come together to form a flowing cliff. How could architecture embody the seasons and the climate, as well as the movement and flow of the cliff which change with each and every instant?


This project has been asked by a retired business man from fashion industry. For a retired life, he wanted a unique and meditative accommodation located in a deep valley. The important point of this project was how local small accommodations, so it called as "Pension", can be architecturally evolved. To do so, I conceived an individual interpretation for the nature and an analysis for diverse views from position of guests to extract a new spatial experience.


It varies from families for one night trip to couples for a date. All of them want to take a rest at a fancy space without any disruption. They can experience a new spatiality via multi-leveling floor plan that living room, main bedroom, Korean style bedroom, bathroom, terrace and spa are divided through different levels rather than partitions. The reason of multi-leveling is that various levels can offer the diverse relationship between guest and natural scenery, which enables a colorful appreciation for the nature.


Mountain viewed from the site delivered the image of flying solid mass. Also, I expected that oblique lines made by concrete mass can contrast with irregular and varied lines of the nature. In this respect, diagonal column and cantilever and upper and lower parts connected with twist generate active shapes harmoniously diversified with natural scence. It is a kind of dealing with hilly land through minimizing contact surface. This incidently creates as if cantilever masses talked with hilly land.


U RETREAT is faced with a cliff on the opposite side. As if the cliff were a big picture altering seasonally. U RETREAT naturally embraces colorful scenes of the cliff via glass window and multi-leveled platforms of concrete. U RETREAT has two types; upper unit (108m2) and lower unit (49m2). The lower unit is faced with ground and separated from the upper unit although they are linked within one mass. The upper unit has sky terrace and spa where we can enjoy meditative bath seeing the cliff and sky.


Utility space plays a role as a concierge, cafe, restaurant with small kitchen. It supports outdoor activity within U RETREAT for swimming, barbecue, and meditation.

Read story in ItalianoDeutschEspañolPortuguês and Français

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222
27 May 2022 News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222

At the very highest point of the Norwegian Railway track and only accessible by train, you will find... More

New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade
27 May 2022 News
New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade

The Novartist Pavilion by AMDL CIRCLE is a new exhibition, meeting and event centre at the Novartis... More

Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More