Underwater office

Underwater office

Architect
100architects
Location
Shanghai, China
Category
Private Houses

Underwater office

100architects as Architects

100architects was commissioned by ClubMed to design their new office space in Shanghai. This project was in collaboration with the product designer Diego Fuertes.


The French company was moving its Asia-Pacific Headquarter to the recently finished Bund Financial Center, at The Bund, designed by Foster + Partners &Heatherwick Studio.


Club Med is specialized in the market of all-inclusive holidays, with many vacation villages and resorts in the most exotic and breathtaking destinations around the World.


From the very first meetings with them, they state very clearly that Club Med is an unconventional company, and their new office should reflect extravagancy, presenting themselves as a young & fresh company. Therefore, when brainstorming about the concept idea, the first thought in which we all agreed was to design an office that inspires vacations, holidays, and reflects the happiness that one feels when arriving to a new sunny destination at the sea.


Although the scope of work included the design of the entire office, Club Med specifically requested to have special accent in 2 main areas: the signature Lobby, which would be the space in charge of offering a very good first impression to clients and visitors alike; and the Pantry, which should be understood as a social space for employees, rather than just a pantry to have coffee or breakfast. Informal gatherings and team building activities were intended to take place in the social Pantry.


Based on a Mediterranean feelings of holidays, which is swimming, the Lobby was conceptualized to mimic a swimming pool, in which visitors would be submerged under water.


To create this illusion, a deep blue elevated pipe was designed to be hanging overheads, looping around the lobby defining different mini-areas within the lobby area. The shape of the pipe is at the same time projected onto the floor, in order to enhance the virtual subdivision of the space, having 2 different materials on both sides of the projected pipe: blue PVC carpet as the pool water, and PVC Wood flooring as the deck around the pool.


The result is a multifunctional (but virtually subdivided) space in which each loop offers a mini-function, such as a reception desk, meeting room, waiting area, informal meeting spaces, hanging phone booths, etc…


The Pantry was designed to be as functional as possible having into account the diversity of activities that it would host. As main features, a long yellow kitchen was designed to solve all the practical needsof cooking, storing, coffee making, etc, in the same space, while a wooden mini-amphitheater was located at the end of the space in order to provide enough seating areas for hosting communal activitiesor public speeches.


The working areas where solved with an open office typology, in order to foster relationships among employees and directors. Functionally efficient, working spaces count not only with long communal working tables, but also with private offices with glass partitions, enhancing transparency and bringing natural light to all corners. Hanging greenery has been also included as a good mood generator.


Special mention for the 2 pieces of signature furniture designed for the open office in order to provide platforms for interactions among employees. Their morphology defines other mini-functions such as team briefings, small workshops, informal meetings, etc…


Featured Projects
Latest Products
News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More