Paul-Winter School
© David Matthiessen

Paul-Winter School

Behnisch Architekten como Arquitectos

The new building of the Paul-Winter School will be erected right in front of the city gates of Neuburg. In addition to the program required for schooling purposes it will also comprise a gymnasium, outdoor sports areas, a school cafeteria and rooms for the after-school care of students. The building is situated on the southern edge of the city, close to the historic star fort Sternschanze, on an open site with rural characteristics. It responds to the varied topography surrounding it with the differentiated design of its constituent parts, which are interwoven to form a sculpted landscape for learning and physical activity. This historic context and the harmonious and the careful insertion of all parts of the building into their surrounding environment are the key design theme of the new school building. Its design is based on the principle of free order and is broken down into smaller constituents to the building, where each individual part finds its own place and contributes to the greater whole completely naturally. Furthermore, creating houses for each class corresponds with the ideal of each educator.

photo_credit © David Matthiessen
© David Matthiessen

From northwest to southeast the ground falls away by around 28 meters so that the uses of the individual functional blocks across the site are the natural result of the existing contour lines. Different functional areas are lined up along the Kreuter Weg in the south and are also accessed from there.

photo_credit © David Matthiessen
© David Matthiessen

The delicate roof edges cantilevering out from the section accommodating the subject-specific classrooms and labs at ground level guide visitors of the school towards the main entrance. Following the natural terrain the entrance area, the auditorium and the schoolyard of the middle school are distributed across two levels at the center of the campus. This is the heart of the school. The cafeteria, multi-purpose room, library, music rooms and after-school-care facilities have been clustered along this “school street” at different levels and can be flexibly configured for different kinds of events. It connects the Learning Clusters of each individual class level – comparable to a small village that combines study and multipurpose areas into one landscape.

photo_credit © David Matthiessen
© David Matthiessen

The subject-specific classrooms are situated in their own building wings which are level with the entrance and protrude into the landscape like “green fingers”. The two-court gymnasium is situated in the western part of the site along the Kreuter Weg and, as one wing of the building, has been partially dug into the ground. Above it are outdoor sports areas. All circulation areas can also be used as part of the daily educational work.

photo_credit © David Matthiessen
© David Matthiessen

Exterior areas and the schoolyard with terraced benches were designed to meld into the landscape, thereby creating highly individualized communal areas. The yard is situated underneath the fort in a sheltered position at the center of the school. Thus a generous space for learning and physical activity is created which opens out towards the green areas in the north and the sun in the south, follows the topography and caters to a wide range of different uses.

photo_credit © David Matthiessen
© David Matthiessen

School life thus can flow into and out of the building which serves as a continuous communication space for all visitors, who are always close the surrounding landscape and greenery, no matter where they are in the building. The façade’s sole function is to provide a thermal enclosure for the space within. It is predominantly transparent so that the resulting impression is that of an open learning environment surrounded by a glass curtain.

photo_credit © David Matthiessen
© David Matthiessen
Project Spotlight
Product Spotlight
Noticias
Benthem Crouwel Architects transforms Amsterdam office tower with an innovative wooden extension
14 jun. 2024 Noticias
Benthem Crouwel Architects transforma una torre de oficinas de Ámsterdam con una innovadora ampliación de madera

District West, en Sloterdijk (Ámsterdam), está siendo objeto de una remodelació... Más

Brewhouse Apartments: A testament to adaptive reuse comes to Warsaw
14 jun. 2024 Noticias
Apartamentos Brewhouse: Un testimonio de reutilización adaptativa llega a Varsovia

En el corazón de Varsovia, donde la historia se entrelaza con la vida urbana contemporá... Más

25 best architecture firms in Iran
13 jun. 2024 Noticias
Los 25 mejores estudios de arquitectura de Irán

Irán es un país árido y accidentado del suroeste de Asia, hogar de una cultura... Más

Pelli Clarke & Partners completes Salesforce Tower Chicago as part of riverfront master plan
12 jun. 2024 Noticias
Pelli Clarke & Partners completes Salesforce Tower Chicago as part of riverfront master plan

Pelli Clarke & Partners ha terminado la Salesforce Tower Chicago, una torre de oficinas con cert... Más

Official opening of the Serpentine Pavilion 2024
12 jun. 2024 Noticias
Serpentine Pavilion 2024 officially opens

El nuevo Serpentine Pavilion se inauguró oficialmente el 7 de junio en Londres. Esta 23ª... Más

Teğet designs visitor center for Neolithic Çatalhöyük archeological site
10 jun. 2024 Noticias
Teğet designs visitor center for Neolithic Çatalhöyük archeological site

La empresa de Estambul Teğet Architecture ha diseñado un centro de visitantes para Çat... Más

Wonder Bridge by SPF:a: Vital transportation link stands as a symbol of innovation and artistic expression
12 jun. 2024 Noticias
Wonder Bridge by SPF:a: Vital transportation link stands as a symbol of innovation and artistic expression

Situado sobre una transitada autopista en Paso Robles, California, el Puente Maravilla, obra del acl... Más