Dubarry Offices - TAA Toulouse
Roland Halbe

Dubarry Offices - TAA Toulouse

Taillandier Architectes Associés en tant que Architectes.

The Dubarry project is a construction of a new office building, divided in two main components, in Toulouse (Occitanie region, France).

The « Dubarry » office block, located in the Cartoucherie development, is set on the northwestern edge of the site along a taut curve that accompanies and draws the pedestrian’s gaze towards the entrance of the plot. The project opens up to the south onto the pedestrian alleyway, creating a large landscaped inner-court garden in continuity with the block 1.3 (also built by TAA). The project composes a balanced yet varying skyline whilst creating transparencies between the surrounding streets and the landscaped inner-court garden.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe
photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

The office block is composed of open-plan floors accessed by a central stair and lift shaft. The urban guidelines of the development, as well as the detailed plan of the local urban regulation dictate the implementation of the project: alignment of the building on the roadside along the rue du TOEC and the rue du Mail, a varied skyline ranging from six to twelve storeys above groundfloor, and a gap in the volume on the upper levels. The design of the project on the plot 1.2a is global: two distinct buildings articulated around a central forecourt and a generous landscaped inner-court garden.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe
photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

The « Dubarry » is composed of two distinct and complementary buildings. A curved building rising to six storeys above ground floor is counterbalanced by a more slender volume rising to eight storeys above ground floor, each building comprising a rooftop terrace on the top floor. The ground floor creates a transparent multi-functional plinth including welcoming and convivial areas for the building occupants. The dual-aspect entrance forecourt is a transitional space between the street and the inner garden that offers pedestrian and cycle paths, bike racks and pedestrian links to the other plots of the development. The two buildings of this project function independently, hence the separation of two distinct administrative plots.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe
photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

Each floorplan is designed to maximise natural lighting with windows on all four facades. Each level is composed of an open floorplan including private loggias, protected by double facades to the southeast and southwest for optimal natural ventilation whilst still offering sun protection. Sun protection on the northeast and northwestern facades is ensured by individual interior sun blinds. The ground floor comprises the common areas of the project such as the entrance hall, offices, and car park access. The underground car park, shared between the two buildings, is limited to the footprint of the building to maximise the unbuilt area. The inner garden is a generous, calm, and entirely shared common area opening up towards the plot 1.3.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe
photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

A vertical grid of metal sections of 25cm width compose the facades, powder coated in a deep grey tone. The spacing of the grid follows a width of 1,35m, a traditional and optimized grid for office design. These same sections also form the horizontal lines of the grid, but spaced over two storeys to accentuate the verticality of the grid. Full height glass panes span from floor to ceiling and the edge of the floor slab is cladded with an insulated metal panel, powder coated in the same deep grey tone.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe
photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

All the glass panels of the facades are equipped with full-height exterior roll-screens to limit glare and ensuring thermal protection. Each screen is individually steered through an electronic system linked to an anemometer and controlled by a central technical management system. Rooftop terraces on the top level of each building offer sweeping viewpoints of the surrounding environment. The ground floor is largely glazed to open up views towards the inner garden and the forecourt. The facade of the ground floor follows the same 1,35m grid as the upper levels.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe
photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

Team:
Architect: TAA Toulouse
Associated Head of projects: Foued Hammami
Photography: Roland Halbe
Client: Carle Promotion
Environmental Certification: HQE Label

photo_credit TAA
TAA
photo_credit TAA
TAA
photo_credit TAA
TAA
Project Spotlight
Product Spotlight
News
Herzog & de Meuron bases SIP Main Campus on the concept of a courtyard house
23 févr. 2024 Nouvelles
Herzog & de Meuron fonde le campus principal du SIP sur le concept d'une maison à cour intérieure

Le cabinet d'architectes international Herzog & ; de Meuron a achevé le SIP Main Campus,... En savoir plus

10 public buildings that rely on natural ventilation
23 févr. 2024 Spécifications
10 bâtiments publics qui utilisent la ventilation naturelle

L'urgence climatique nécessite une approche de l'architecture qui considère tous les a... En savoir plus

Student residence reflects former industrial heritage and character of Poblenou, Barcelona
21 févr. 2024 Nouvelles
La résidence étudiante reflète l'ancien patrimoine industriel et le caractère de Poblenou, à Barcelone

Le cabinet d'architecture et d'urbanisme basé à Barcelone JPAM a achevé une r&e... En savoir plus

25 best natural wood facade cladding manufacturers
20 févr. 2024 Spécifications
25 meilleurs fabricants de revêtements de façade en bois naturel

Le bardage extérieur des façades en bois est un matériau texturé et natu... En savoir plus

Studio Razavi Architecture designs a Parisian apartment building that promotes urban densification
19 févr. 2024 Nouvelles
Le Studio Razavi Architecture conçoit un immeuble de logements parisien qui favorise la densification urbaine

Le Studio Razavi Architecture, basé à Paris, a achevé le 93 Petit, un immeuble... En savoir plus

Detail: The planned disassembly of a temporary wooden sports hall in Zurich
16 févr. 2024 Détail
Détail : Le démontage planifié d'une salle de sport temporaire en bois à Zurich

Le cabinet d'architectes suisse Itten+Brechbühl AG (IB) a achevé le "Sporthallenprovisor... En savoir plus

25 best architecture firms in Dubai
21 févr. 2024 Nouvelles
25 meilleurs cabinets d'architecture à Dubaï

L'innovation et la vision futuriste définissent l'architecture à Dubaï. La ligne... En savoir plus

B-architecten designs a multifunctional sports complex with indoor cycling track in Flanders
15 févr. 2024 Nouvelles
B-architecten conçoit un complexe sportif multifonctionnel avec piste cyclable intérieure en Flandre

Wielerdroom Heusden-Zolder est un complexe sportif multifonctionnel doté d'une piste cycliste... En savoir plus