Salt House design a response to the unique climate of the Latvian coast

Salt House design a response to the unique climate of the Latvian coast

7 Apr 2021 News

Salt House by Brigita Bula Architects is located 250 km from Latvia’s capital city of Riga, on the seashore of Pavilosta, a small fishing town popular with water sports fans and nature lovers. The historical centre of the town is characterized by low gable-roof houses on an orthogonal street plan. Each of the perpendicularly intersecting streets leads to the beach and provides direct views of the sea.  

Reinis Hofmanis

A total of 240 square meters, the one-storey Salt House is situated on a seaside meadow. The simple and elongated horizontal volume likens itself to a thin sea wave-like line in the landscape.

In response to the area’s temperate climate and strong winds, the building is constructed with thick, monolithic lime-plastered blocks. No additional insulation is necessary. The natural material façade, natural lime plaster, is similar in colour and structure to coarse salt.

Reinis Hofmanis

The simple one-storey cross section is inspired by traditional fishermen’s houses from the local area with an interior space that opens up to the building’s full height and width. Open and closed spaced within overlap, providing a sense of both openness and intimacy.

Reinis Hofmanis

Response to the unique climate further distinguishes the house. For instance, the wind in Pavilosta blows rain almost horizontally, which is why local houses do not have overhangs. The key challenge is adequate wind insulation. It is difficult nowadays to find local craftsmen who can execute high quality windproof wooden joints. The 500 mm thick aerated concrete blocks used here were chosen as they do not need to be insulated and provide, are easy to assemble, and provide the necessary wind protection.

Reinis Hofmanis

Though natural ventilation is provided through reclining doors from each room in the house, there is a mechanical ventilation system with a heating system integrated into the cast concrete floors. Because of the reclining doors and ventilation systems, windows were not required to be operable and have no dividing bars, thus providing uninterrupted views.  

Reinis Hofmanis

Interior surfaces are left largely plain, allowing the essence of the natural construction materials to come to the fore.  Almost all furniture and fixture are made locally. This includes cast concrete furniture and log tables. Colourful and lively flowerbeds at the front of the house contain a selection of local plants, herbs and flowers from surrounding meadows.

Reinis Hofmanis

The project is nominated for the Mies van der Rohe Award 2022.

Related Content
Latest News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Featured Products
Featured Projects