11 Jalan Insaf

11 Jalan Insaf

Architect
FOMA Architects LLP
Location
Singapore
Project Year
2018
Category
Private Houses
Joseph Goh
Product Spec Sheet

ElementBrand
Water ClosetVilleroy & Boch AG
SofaMolteni&C
Water faucetZucchetti. Kos
IronmongeryOlivari B. spa
ACMVDaikin

Product Spec Sheet
Water Closet
Sofa
Water faucet
Ironmongery
ACMV
by Daikin

11 Jalan Insaf

FOMA Architects LLP as Architects

The 2 storey dwelling house sits on a trapezium shaped plot of land with a narrow frontage. The owner's brief was to maximize the built up area to cater to the family of 6, and at the same time provide a swimming pool while maintaining the existing genius loci of the place - a reclusive green microcosm.

 

The house comprises of two inward facing volumes of living space connected by a 'garden' staircase core, overlooking  the pool in the center, forming a H-shaped orientation plan which captures the North-South prevailing breezes. 


Lush greenery and trees are planted around the perimeter and at every staircase landing to provide a natural privacy enclosure from the prying eyes.  Timber louvers are used to clad the 2 volumes of space to provide a coherent language, privacy and shade from the East-West sun on the upper levels.

 

On ground floor, the design adopts open plan layout that blurs the boundary between the interior and landscape. The ground-scape is further enhanced by the cascading water feature that flows from the living area to the entrance, creating spaces with an amazing nature backdrop for family gatherings.

 

To allow for plenty of breeze into the house, the staircase which wraps around the glass lift was designed as an open staircase with huge overhanging roof. A sizable opening on the 1st floor slab was also created to bring in sunlight, rain and fresh air to the court yard and family entertainment area located in the basement.

 

On the higher levels, pockets of green are strategically designed throughout the house to bring nature and tranquility into the space. Each room either has windows with a view to the green or an accesible roof garden terrace.


Material Used :

1. Zucchetti - Water faucet

2. Sunlight Luminaires - Lighting fittings

3. villeroy and boch - Water Closet

4. Olivary - Ironmongery

5. Daikin - ACMV

6. Molteni & C (Foster & Partner) - Sofa

Share or Add 11 Jalan Insaf to your Collections
Project team
Arnhem Rozet
next project

Arnhem Rozet

Libraries, Art Galleries and Cultural Centres
Arnhem, Netherlands - Build completed in 2013
View Project