120 Allen Street

120 Allen Street

Architect
Grzywinski+Pons
Location
New York, United States
Project Year
2016
Category
Offices

Shops

Apartments
Nicholas Worley
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Floor tilesMosa
LampFlos
ChairsMagis spa
ClockAlessi
OPTIC
LampDCW éditions
N°304
Floor tilesMutina
Tex Olive

Product Spec Sheet
Floor tiles
Clock
OPTIC by Alessi
Lamp
N°304 by DCW éditions
Floor tiles
Tex Olive by Mutina

120 Allen Street

Grzywinski+Pons as Architects

120 Allen Street located on the Lower East Side of Manhattan and is comprised of sixteen furnished studios and four furnished apartments with a commercial space at grade. Grzywinski + Pons designed the building, the interiors, and much of the furniture. Located on an infill lot in a classically gritty LES tenement block, the property — while very narrow — is block-through and as such has frontage on both Allen and Orchard Streets. In order to accommodate the allowable floor area on such a narrow footprint, we bifurcated the mass on the north-south axis creating a slender ten-storey tower on the Allen Street side (a far wider thoroughfare with arresting skyline views) and a five-story volume on narrow Orchard Street which are contiguous in plan. While the west facing tower isn’t strictly non-contextual (there are a few other far bulkier “finger buildings” on the block) we did see the upper portion of our tower as heterogeneous and decided to design the building accordingly. By treating the top five floors conceptually as a vertical augmentation to the neighborhood’s historical typology we elected to create a different skin for it.


While we didn’t want to pretend the “base building” wasn’t brand new, we wanted the first five floors to pay homage to the existing masonry and stucco tenement neighbors. We clad the first five floors in handmade coal-fired brick and designed our own take on rusticated masonry details. Deeply framed glazing adds to the facade’s texture while mitigating solar heat gain and the skin reacts to the sun’s path throughout the day in a softly graphic way. We chose bricks that subtly change hue as the building rises until they closely match the cladding of the volume above. The upper part of the tower — the volume beyond the rooftops of the adjacent buildings — is clad in zinc panels which are then surrounded by a veil of louvers. While their primary purpose is — like the window boxes below — to mitigate solar heat gain, the louvers also serve as balustrades to the balconies, create extra depth in the facade, yield kinetic shadow play and obfuscate externalized mechanical components. The colors, proportions and textures of the two envelopes reference one another and are more like siblings than strangers.


On the interior we decided to celebrate the steel structure by exposing it wherever possible which helpfully yielded more width within the constrained lot. Those girders, columns, bolts and junction plates coupled with block and masonry are balanced with a collection of warm, soft and luxurious finishes, fabrics and furnishings. We were conscious of the depth of the spaces and the special character the light has when it stretches through the interiors; grazing walls, upholstery, bedding and tile. We designed them all in such a way to extol the virtues of that long light. Cozy, comfortable, intimate rooms but with a sense of drama and a real reflection of context. These are rooms in the heart of the Lower East Side and, as pampered as one might be within them, we wouldn’t want you to think you were anywhere else.


Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More