14th St Y

14th St Y

Architect
Studio-ST

Z-A Studio
Location
New York, United States | View Map
Project Year
2009
Category
Community Centres
Stories By
Studio-ST

Z-A Studio

Community Center

Studio-ST as Architects

The renovated 14 Street Y celebrates the diversity of the institution's multi-generational, multi-ethnic membership. The ground floor program of lobby, fitness center, locker rooms, offices, showers and pool was reorganized as a series of parallel bands, each with its own identity. As members move through the different bands, they experience the simultaneous happenings that animate the building. By using off-the-shelf materials in unconventional ways, the designers created a unique design within a limited budget. Fields of fluorescent light fixtures of different sizes redraw the ceiling, while bands of colored tiles reconfigure the floor plane. The new entrance lobby has a gradient blue custom pattern cement tile floor, a field of circular fluorescent lights, and bright yellow 100% recycled plastic lounge furniture. The overall effect is raw and fresh and befitting the Y's East Village location.

The 14th Street Y

Z-A Studio as Architects

The design celebrates the biggest asset of the Y as a community facility; its diverse, multi generational user base. The identity of each programmatic space was enhanced, expressing multiplicity rather than institutional uniformity. The entry lobby, fitness center, locker rooms, studios, offices showers and pool are organized as a series of parallel bands. As members move through the different bands, they experience the immediacy of the simultaneous happenings that animate the building. The distinct character of the bands enables the modularity of the scheme, where one program space can be replaced by another (like slots in a computer) without compromising the integrity of the design. By using off-the-shelf materials in unconventional ways, the designers created unique spaces within a limited budget. Fields of fluorescent light fixtures of different sizes redraw the ceiling while bands of colored tiles reconfigure the floor plane. The new entrance lobby has a gradient blue custom pattern cement tile floor, a field of circular fluorescent lights, and bright yellow 100% recycled plastic lounge furniture. The new design reflects the Y as an anchor for the cultural diversity that defines its East Village community.

Project Credits
Architects
Architects
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More

Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city
22 Sep 2022 News
Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city

Bus Stop Education Community Center by Neostudio Architekci works with historic building fabric to f... More

10 modern living rooms with lustrous fireplaces
21 Sep 2022 News
10 modern living rooms with lustrous fireplaces

For ages, the functional need of a fireplace has been to fulfil the heating requirements of a space.... More

IDOM revamps an old military industry building into a vibrant and playful sports centre
21 Sep 2022 News
IDOM revamps an old military industry building into a vibrant and playful sports centre

An early 20th-century military industry building was transformed into a large sports complex as a re... More

Office Link in Istanbul offers a new type of flexible workspace for a post-pandemic world
21 Sep 2022 News
Office Link in Istanbul offers a new type of flexible workspace for a post-pandemic world

Office Link, a new co-working space inside the Piazza Shopping Center in Istanbul was designed by KO... More

Bangkok’s Guilty restaurant inspired by conceptual artist Richard Artschwager and a pop art vibe
21 Sep 2022 News
Bangkok’s Guilty restaurant inspired by conceptual artist Richard Artschwager and a pop art vibe

The new Guilty restaurant in Bangkok is the latest in the Guilty by Olivier brand which originated i... More