1917 Bungalow
Paul Finkel | Piston Design
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Kitchen faucet, Soap DispensersKWC
ShowerheadsHansgrohe SE
ManufacturersDuravit
ToiletsTOTO
Guest bathDornbracht
Kitchen Cabinetry, CabinetryIKEA

Product Spec Sheet
Kitchen faucet, Soap Dispensers
Showerheads
Manufacturers
by Duravit
Toilets
by TOTO
Guest bath
Kitchen Cabinetry, Cabinetry
by IKEA

1917 Bungalow

Miró Rivera Architects as Architects

Located near Austin’s historic Clarksville neighborhood, the 1917 Bungalow is one in a series of century-old bungalows whose first owners were freed slaves. When the architect/owner bought the house, it was in need of extensive repairs. But rather than tearing down the existing house to build a larger home that would be out of scale with the existing neighborhood, the architect carefully restored the existing bungalow.

 

The design reflects a simple program. The existing house contains the bedrooms and more private areas while the new wing, added along the south side of the site, contains the kitchen and living areas. Taking advantage of the deep site and its accessibility from the back by an alley, the entrance was moved to the side of the house, becoming the point where the old and the new wing meet.

 

Conceived as a long, simple volume, the new wing creates a dialogue with the existing house and the added lap pool. Because the property has two large oak trees, it was important to create a clear and direct connection to the outdoors. Large glass sliding doors and floor-to-ceiling windows frame the prominent trees and a new lap pool while allowing natural light into the new spaces.

 

The restoration process came with a wonderful surprise: hidden inside the wood-plank walls was a box containing documents and love letters between the owner, a clerk of the state legislature, and his bride. The walls were talking, and the architect heard the importance of maintaining the spirit and history of the house even while updating the structure to satisfy modern demands. The original ceiling coffers, windows, trim and long-leaf pine floors were retained and the walls were restored to their original wood-plank siding. The original green color of the house, alluded to in the letters, became a color motif throughout the rest of the house.

Project Spotlight
Product Spotlight
News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park
1 Mar 2024 News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park

Lausanne-based Emixi Architectes has completed the design and build of a temporary classroom pavilio... More

RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
29 Feb 2024 News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool

French architectural studio RAUM architectes has completed the meticulous rehabilitation and extensi... More

Archello Houses of the Month - February 2024
29 Feb 2024 News
Archello Houses of the Month - February 2024

Archello has selected its Houses of the Month for February 2024. This list showcases the 20 most out... More

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
29 Feb 2024 News
Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility

Montreal-based Appareil Architecture has completed the Micro-Cabine, a small-scale cabin that was de... More

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
29 Feb 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury

Archello is excited to introduce four new jurors joining the panel for the Archello Awards 2024 prog... More

10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More