2 Courtyard House

2 Courtyard House

Architect
Robertson Design
Location
Milford St, Houston, TX 77006, USA
Project Year
2017
Category
Private Houses
JR Woody
Product Spec Sheet

ElementBrand
Glassfibre Reinforced Concrete PanelsRieder Sales GmbH
FixturesDelta Light
Light FixturesHevi Lite
AppliancesMiele & Cie. KG
Windows and doorsRAM Windows

Product Spec Sheet
Glassfibre Reinforced Concrete Panels
Fixtures
Light Fixtures
Appliances
Windows and doors

2 Courtyard House

Robertson Design as Architects

A fairly simple building, this house h­as two distinctive features, the 35-foot cantilever of the 2nd floor and the atypical site plan with dual courtyards substituted for the traditional suburban backyard. Both of these features are a direct result of 3 fairly prosaic goals: the client’s desire for privacy, an efficient use of the pie-shaped lot, and a facade that isn’t dominated by a garage door. Layered over these requests is the architect’s inclination to create a highly controlled and beautiful entry experience.

 

The building itself consists of 2 (roughly) rectangular volumes that are connected by a glazed hallway. The public spaces are all contained in the single floor eastern volume, while the 2 story western volume houses the private portions of the program. The large cantilever places program to the extents of the buildable area while still allowing proper vehicular circulation for a side facing garage door. To enter the house one goes through the gate that is under the large expanse of the cantilever and then passes through the first courtyard that is just behind the front concrete wall. The actual en- try door is in the hallway that connects the volumes and divides the courtyards. This hallway exists in a some- what ambiguous state between interior and exterior space as its materiality and ceiling plane is continuous with that of the covered exterior spaces that are adjacent to both courtyards. Once inside, one passes between the two courtyards before entering the large volume of the living space.

 

Material Used:

1. RIEDER Glassfibre Reinforced Concrete Panels

2. RAM windows and doors

3. DELTA light fixtures

4. HEVI LITE light fixtures

5. MIELE appliances

Project team
House on the Cliff
next project

House on the Cliff

Private Houses
Alicante, Spain - Build completed in 2012
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter