37FC-HOUSE

37FC-HOUSE

Architect
ONG&ONG
Location
Singapore
Project Year
2018
Category
Housing
Derek Swalwell

37FC-HOUSE

ONG&ONG as Architects

37FC-House lies secluded within a residential pocket, siting on land that once contained a semi-detached house. The owner tasked architects to conceptualise a standalone house that would suit the needs of a multi-generational family. Maximising plot boundaries, the final design resulted in a new 4-storey structure, complete with an attic and basement.


Ground Floor

Granite tiles line the driveway area, nicely balanced against the textured, fair-faced concrete and floor-length mirror glass window that dominates the front façade. Teak is used generously throughout the home, beginning at the entrance, where strips neatly conceal service areas and storage space.


A glass front door opens to reveal the interior of the ground floor volume. Characterised by deep grey finishes, service areas were placed at the front of the house, with the kitchen sitting directly behind. Indoor and outdoor spaces merge through a system of retractable floor-to-ceiling glass windows.


The versatile ground floor living room boasts floors of polished concrete, flowing toward the garden and bluish Sukabumi-tiled lap pool at the rear - acting as a barrier to buffer against the highway that runs directly behind. Greenery is a theme well incorporated into the house, with green spaces placed on each floor at both the front and rear of the home. Glass panelling extends along the length of the ground floor, showcasing the greenery that adorns the outer edge of the home.


Upper Floors, Basement & Attic

Measuring approximately 1.5 times larger than the ground volume, the second floor comprises a rectangular volume fabricated from textured, fair-face concrete. 37FC-House’ssecond floor contains bedrooms, bookended by chamfer cut edges that open up to views of both the street and the garden. The master bedroom comes complete with a walk-in-wardrobe and an expansive master bathroom, while two junior suites overlook the backyard garden and pool area.


A black steel sculptured staircase joins the four floors of the home. The bottom of the stairwell leads to the basement containing a state of the art multimedia room. Light from the swimming pool creeps into the subterranean space through a glass port which lines the far end. A skylight at the top of the staircase allows natural light to cascade into the house. There an attic that also doubles as a guest bedroom, where space allocated for greenery and a water feature adds character.


Smart Home

Designed as a smart house, 37FC-House boasts a reduced carbon footprint. From solar panelling that reduces energy consumption, to an EIB system that allows lighting to be controlled from a smart phone application, the home contains a handful of features that contribute to almost 30% overall energy savings.



Materials Used

Living and dining floor

MONJU Microcement 3mm hand-polished cement topping with custom color and a waterproof polyurethane topcoat.

 

Bathroom wall

20mm thk x cut to size Bianco Carrara Marble with honed finish. 

 

Staircase cladding

12mm thk x 120mm x RL Solid burmese teak wall cladding

 

Pool 

10mm thk x 100mm x 100mm Sukabumi tiles with honed finish

Project team
Kilden performing arts centre
next project

Kilden performing arts centre

Concert Halls, Exhibitions and Theaters
Kristiansand, Norway - Build completed in 2011
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter