A Scaffolding System for a Temporary Facility

A Scaffolding System for a Temporary Facility

Architect
Peris+Toral.arquitectes
Location
Barcelona, Spain
Project Year
2015
Category
Pavilions
José Hevia, Adrià Goula
Product Spec Sheet

ElementBrand
PolycarbonateAislux
Twisted wire meshBianchini Ingeniero
SystemsKREUM
Twisted wire meshMuroxs
Woodwork:Parkestil
MetalworkerTOKIO METAL

Product Spec Sheet
Polycarbonate
by Aislux
Twisted wire mesh
Systems
by KREUM
Twisted wire mesh
by Muroxs
Woodwork:
Metalworker

A Scaffolding System for a Temporary Facility

Peris+Toral.arquitectes as Architects

In response to both the temporality of the facility and the context where is located, Peris+Toral stands up for a detachable and reusable construction that minimizes the trace on the territory: a scaffolding system as structure and formal solution of the project.


This temporary facility built a year ago by the Catalan practice Peris+Toral, is part of the provisional urbanization of the Glòries Square in Barcelona. With this project, the studio reasserts a new way of working and enhances its search for new solutions and constructive processes.


The facility is thought to be an information point, an exhibition area about the proposed project of the square and rental point of electric bicycles. Is located in a crossroads of pedestrian circulations; which crosses the square towards the sea-mountain and another which transversely connects the two nearby facilities: nursery oaks and the new pergola.


In its temporary condition, the construction is subtly integrated into the transformational environment of Glòries Square. Its linear shape, materials and its structural system highlight both their ephemeral character and the idea of permeability. Along these lines, scaffolding acts as a support of the three envelopes necessary to provide habitability to the construction: an impermeable and translucent polycarbonate skin, a shade mesh and a metal mesh as a protection. The areas which host the internal program and services are solved by two structural prefabricated modules of site hut, whereas wood on the pavement and on the transverse thresholds provide warmer areas in the facility.

This story is available in multiple languages
Balancing Barn
next project

Balancing Barn

Housing
Suffolk, United Kingdom - Build completed in 2010
View Project