Abbotsford House

Abbotsford House

Architect
Therefore
Project Year
2017
Category
Private Houses
Rory Gardiner
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Downlights Throughou - Mattia in White, Outdoor Joinery Light - Sole Mini in Matte Black, Garden Bed Light - Scope Mini in BlackSphera
Lounge Wall Light - 265 Swinging Wall Light in BlackFlos
Dining Pendant, Tricolore Vase&Tradition
Dining Chairs - Woodstack Chair in American OakNOMI
Kitchen Stools - Revolver Stool in GreyHAY
Bathroom Wall Light - Crisp Wall Light in FrostedRich Brilliant Willing
Crisp

Product Spec Sheet
Downlights Throughou - Mattia in White, Outdoor Joinery Light - Sole Mini in Matte Black, Garden Bed Light - Scope Mini in Black
Lounge Wall Light - 265 Swinging Wall Light in Black
265 by Flos
Dining Pendant, Tricolore Vase
Dining Chairs - Woodstack Chair in American Oak
Kitchen Stools - Revolver Stool in Grey
Bathroom Wall Light - Crisp Wall Light in Frosted

Abbotsford House

Therefore as Architects

A modest rear addition to a beautiful existing Victorian home presents an abstract dialogue between the new and old Architecture. Simple and efficient planning moves re-orientate the family’s life around an internal courtyard and a new Northern aspect.

 

This project seeks to sensitively consider the context and heritage of the existing building through restoration works and new architecture. Both the exterior form and interior spaces are characterised by materiality and proportions which reference this layering of heritage considerations and local context.

 

The planning and form of the renovation acknowledge the Victorian home, but pursue improvements to passive design principles with greater access to daylight and ventilation. The siting of the new pavilion around a central courtyard space creates an additional area of northern façade for moderating daylight while strengthening the occupants’ connection to the surrounding garden. The courtyard space provides opportunities for privacy, shelter and opposing operable facades for ventilation.

 

The addition is constructed from honest and robust materials which sympathise with both the adjacent industrial & residential contexts. The materials seek to promote innate sustainability through longevity.

 

Rigorous internal planning attempts to offer increased amenity within a compact footprint. Openness and connectedness are moderated through subtle shifts in spatial quality across thresholds and adjacencies. Family life is enabled and enriched through flexibility to accommodate their current and future needs.

La Midas Wellness Centre
next project

La Midas Wellness Centre

Wellness Centres
Gurugram, Haryana, India - Build completed in 2020
View Project