Specifier · Save time: Make one inquiry to multiple manufacturers.
Afonso Pena Building | Edifício Afonso Pena

Afonso Pena Building | Edifício Afonso Pena

Architect
Angá Arquitetura
Location
São Paulo, State of São Paulo, Brazil | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
Carolina Lacaz

Afonso Pena Building | Edifício Afonso Pena

Angá Arquitetura as Architects

The renovation of the ground floor of this commercial building sought to facilitate the identification of its entrance, both for pedestrians and cars. The project should be elegant and neutral, and serve all companies that work there.


The tiles, commonly used on sidewalks and garage ramps, were applied in unusual colors both on the floor and on the wall. Blue is responsible for determining access for cars and green, for pedestrians. A single material. Two colors. A new identity.


An aluminum cover guarantees protection against rain for pedestrians and frames the illuminated sign with the building's identification. Furniture and landscaping finish the space.

 

What was the brief?

The entrance to the building went unnoticed by customers and visitors because it appeared to be a restricted garage access, so going into the building next door was very common.

 

What were the key challenges?

To bring weight and prominence to the building's entrance in a simple way within the client's budget.

 

What were the solutions?

The project's intention was to revitalize the façade and add visual impact so that the access to the building received its due attention.


The first proposed element was a metal pergola that granted the necessary emphasis to the entrance, as well as practicality for rainy days in the city, due to the polycarbonate roofing that works as a protection for visiting pedestrians.


Adding colors to the façade was also fundamental to the desired visual impact. Because we were dealing with the entrance of a corporate building with a great diversity of offices, we chose a more neutral palette.


In the entrance hall, the cleaning and restoration of the original floor together with the new paint job in a lighter tone gave the environment a new appearance, more illuminated. The old millwork was replaced by metal panels, bringing a more modern look and greater durability.


Finally, flowerpots both outside and inside, with good landscaping, gave life and completed the design.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
RoofingAmpliazi Coberturas
Furniture Fernando Jaeger
Furniture MUMA S.A.S.
Tiles Rochbeton
Product Spec Sheet
Roofing
Furniture
Furniture
Tiles
La Moraleja
next project

La Moraleja

Housing
Madrid, Spain - Build completed in 2017
View Project