Agency GIBOIRE Morbihan Heavy restructuring

Agency GIBOIRE Morbihan Heavy restructuring

Architect
a/LTA architectes - urbanistes
Location
Vannes, France | View Map
Project Year
2021
Category
Offices
©S. Chalmeau

Agency GIBOIRE Morbihan Heavy restructuring

a/LTA architectes - urbanistes as Architects

This project involves the heavy restructuring of a corner building located at the junction of rue Thiers and rue Carnot, in the heart of the historic center of the city of Vannes.

photo_credit ©S. Chalmeau
©S. Chalmeau

The existing building, R+2 plus attic, was a bank that we transformed into offi ces for Groupe Giboire. The aim is to set up a new commercial and real estate development agency. The location of the project is remarkable, close to the port, it is backed by the city walls dating from the 4th century.

photo_credit © aLTA
© aLTA

The original structure of the building has been preserved, except for the attic which has been given a new style. The first floor "catches up" with an alignment on the street, large openings are created to allow the reading of the ramparts located in the court. It is clad with a stainless steel cladding that is also found on the attic.

photo_credit ©S. Chalmeau
©S. Chalmeau

The original configuration in angle (providing a real response to the articulation of the two streets), and the complexity of the structure of the existing facade, the bias was to choose the sobriety and finesse of the materiality. For this reason, the mineral facade was highlighted by a second curved glass skin located at the two intermediate levels.

photo_credit ©S. Chalmeau
©S. Chalmeau

The combination of glass and stainless steel envelops the building and delicately slides it into the historic heart of the city. The redesigned facade plays with the reflections of the city as well as those of the sky, which vary according to the time of day.

photo_credit ©S. Chalmeau
©S. Chalmeau

The glass panels, which make up this pleated structure, are supported by stainless steel rails. An anodized aluminum frame allows the natural ventilation of this double skin. The upper part of this frame, which constitutes the acroterion, is made up of removable panels which make its maintenance possible.

photo_credit ©S. Chalmeau
©S. Chalmeau

The interior design was guided by the idea of transparency and luminosity. The attic of the building hosts a large meeting room that gives access to a terrace with a view on the city and the port.

Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More