Berkeley-Oxford Office Complex
©Stephane Chalmeau
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersPEDRALI
Aluminium ProfilesAluvair
Aluminium ProfilesAluval
ABF Elevators & DoorsKone
Metal FinishingOmniMetal
Waterproof CoverSMAC

Product Spec Sheet
Manufacturers
Aluminium Profiles
by Aluvair
Aluminium Profiles
by Aluval
ABF Elevators & Doors
by Kone
Metal Finishing
Waterproof Cover
by SMAC

Berkeley-Oxford Office Complex

ALTA as Architects

Located in the ZAC VIA SILVA of Cesson-Sévigné in the immediate vicinity of the new metro line from Rennes Metropole, The new project consists of four office buildings situated along the new road which restructures the circulation of the area.

The project is divided into four distinct buildings whose choice of location was made with a view to maximising privacy. The buildings are designed with a system of terraced volumes which break-up the south facing facades while offering visual access to the terraces on the uppermost levels. The project is divided into 4 distinct volumes with a central core that unifies the whole. There are three levels of underground parking to meet the required number of spaces (474) for the program.

photo_credit ©Stephane Chalmeau
©Stephane Chalmeau
photo_credit ©Stephane Chalmeau
©Stephane Chalmeau

The office floors are spacious, well lit and modular offering a wide range of organisational possibilities. The circulation spaces are generous and open onto dedicated areas for exchanges and meetings. The positioning of the relaxation areas at the interface between the them and work areas offers pleasant and relaxing views of the landscape and the terraces.

photo_credit ©Stephane Chalmeau
©Stephane Chalmeau
photo_credit ©Stephane Chalmeau
©Stephane Chalmeau

Each building is designed to have its own impact on the site with a volumetric language that seeks a global unity across the ensemble as a whole. With varying heights, volumes and orientations each adapted to their position, the terrain and the natural light. And it is this play of light on the façades which gives the buildings through shadow and reflection an architectural lightness and at the same time a solid presence.

photo_credit ©Stephane Chalmeau
©Stephane Chalmeau
photo_credit ©Stephane Chalmeau
©Stephane Chalmeau

These elements will be amplified by the night lighting which inverts the role of shadow and transparency giving a depth to read relative to the composition of each building. Their façades are organised with an alternate arrangement of solid aluminium panels and window panels creating a subtle kinetic effect. A certain sparkle.

photo_credit ©Stephane Chalmeau
©Stephane Chalmeau
photo_credit ©Stephane Chalmeau
©Stephane Chalmeau

This architecture is the very image of the activity it is designed for, powerful, rigorous and resolutely turned towards the future. The building as a place for work and play opens onto and looks towards the city. Its technical, environmental and social aspects will make the Campus a centre of communication and a tool for sustainable development in the noblest and most ambitious sense.

photo_credit ©Stephane Chalmeau
©Stephane Chalmeau
photo_credit ©Stephane Chalmeau
©Stephane Chalmeau

Team:

Client: Groupe Giboire + Groupe Lamotte + ARC Promotion

Architects: ALTA Le Trionnaire - Le Chapelain, ALTA's members in charge Sébastien Le Sager + Alexis Biard

Consultants: ACE Ingénierie + Bétom Ingénierie + Quarta

Performances: NF HQE BATIMENT TERTIAIRE - BREEAM VERY GOOD ©ALTA

Exe Project Manager: Bétom Ingénierie, ELEMENT.

BET TCE / Economy: Bétom Ingénierie, ACE Ingénierie + CDLP + ARES Concept + TSP + CGI + Process Cuisine

VRD: Quarta

Control Office / SPS: Socotec

VRD: GENDROT TP

Big Work: CARDINAL, CCE

FACADES: ATELIERS DAVID, ROUSSEAU + ISORE

ELEVATORS / DOOR: KONE, KONE - ABF

VMC HEATING PLUMBING: JOUAN, ENGIE AXIMA

ELECTRICITY: GTIE, SATI FRANCE

COVER WATERPROOFING: SOPREMA, SMAC

EXTERIOR WOOD FURNISHINGS: ALUVAIR, ALUVAL

INTERIOR JOINERY: LES MENUISERIES RENNAISES, ROCHEREUIL

LOCKSMITH: ATELIERS DAVID, OMNI METAL

DOUBLE PARTITIONS: TECHNICPLAC, SAPI

SUSPENDED CEILINGS: MORAND BERREE, LANGLOIS SOBRETI

FLOOR COVERING: CRCM, CRCM - CRCL

PAINTING: GUERIN, MALLE PEINTURE

COUNTRYSIDE: ALTHEA NOVA

Photographer: ©Stephane Chalmeau

Caption
Caption
Caption
Caption

Read story in ItalianoDeutschEspañolFrançais and Português

Project Credits
Products used in this project
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
31/44 Architects designs London house filled with architectural character
14 Jun 2024 News
31/44 Architects designs London house filled with architectural character

31/44 Architects designed “Six Columns” as a home for studio co-founder Will Burges. Sit... More

Benthem Crouwel Architects transforms Amsterdam office tower with an innovative wooden extension
13 Jun 2024 News
Benthem Crouwel Architects transforms Amsterdam office tower with an innovative wooden extension

District West in Sloterdijk, Amsterdam is currently undergoing a transformative redevelopment, conve... More

Brewhouse Apartments: A testament to adaptive reuse comes to Warsaw
12 Jun 2024 News
Brewhouse Apartments: A testament to adaptive reuse comes to Warsaw

In the heart of Warsaw, where history intertwines with contemporary urban life, the Brewhouse Apartm... More

25 best architecture firms in Iran
12 Jun 2024 News
25 best architecture firms in Iran

Iran is an arid and rugged country in Southwest Asia, home to a rich and diverse culture spanning mi... More

Pelli Clarke & Partners completes Salesforce Tower Chicago as part of riverfront master plan
11 Jun 2024 News
Pelli Clarke & Partners completes Salesforce Tower Chicago as part of riverfront master plan

Pelli Clarke & Partners has completed the Salesforce Tower Chicago, a LEED Gold-certified office... More

Official opening of the Serpentine Pavilion 2024
11 Jun 2024 News
Serpentine Pavilion 2024 officially opens

The new Serpentine Pavilion was officially opened on June 7 in London. This 23rd edition of the annu... More

Teğet designs visitor center for Neolithic Çatalhöyük archeological site
10 Jun 2024 News
Teğet designs visitor center for Neolithic Çatalhöyük archeological site

Istanbul-based Teğet Architecture has designed a visitor center for Çatalhöyük, a h... More

Wonder Bridge by SPF:a: Vital transportation link stands as a symbol of innovation and artistic expression
9 Jun 2024 News
Wonder Bridge by SPF:a: Vital transportation link stands as a symbol of innovation and artistic expression

Spanning a busy highway in Paso Robles, California, Wonder Bridge by acclaimed architecture firm SPF... More