Agrela House

Agrela House

Architect
spaceworkers
Location
Agrela, Portugal | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
FG+SG

Agrela House

spaceworkers as Architects

A house for books. This challenge started with a premise from the client: space for many books.

 

Immediately, our imaginary guided us to the many classical renaissance libraries, with sliding stairs that reach the book mountain. That was the motto of the intervention: a high space capable of generate the composition and hierarchize interior spaces.

 

The ideia was growing and the volumetric experience led to the functional differentiation of the interior spaces, crating a roof as a restless mass with different heights. The roof also figures itself in a fifth facade and influences the idealization of the other ones.

 

Suddenly we had created a dense, heavy, monolithic cover roof that needed to be subverted, giving an idea of levitating mass that is slightly lying on light wood and glass. The roof seems to crush the users, reminding them of their own scale as humans and the ancestral importance of the shelter.

 

The time - important architectural component - is also an essential agent of the composition. The built elements - specially in concrete - seek to register the passage of time through it formwork texture. This formwork, similar to the roof variations, assumes ups and downs, protrusions and recesses, allowing it to keep the time with the representation of the shadows during the different hours of the day, giving also a dramatic appearance to the facades.

 

As the time passes the textured concrete will naturally age and will be more integrated in the rural surroundings. The same will happen to the wood base, which the older it gets the more magnificence will become, enriching the house.

Read story in Português

Featured Projects
Latest Products
News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More

Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More