Apartment 9 de Julho

Apartment 9 de Julho

Architect
Balaio Arquitetura
Location
Av. 9 de Julho, Bela Vista, São Paulo, Brazil | View Map
Project Year
2021
Category
Apartments
Manuel Sá
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ChairHerman Miller
ChairTokStok
Ares Chair
Wall lightYamamura
ABS
Monocomando Docol Vitalisdocol
Hydraulic TileLadrilhos Saltense
XS Table Baseondo

Product Spec Sheet
Chair
Ares Chair by TokStok
Wall light
ABS by Yamamura
Monocomando Docol Vitalis
by docol
Hydraulic Tile
XS Table Base
by ondo

Apto 9 de Julho

Balaio Arquitetura as Architects

This 36m² apartment is located in São Paulo’s downtown, and this is one of the main reasons why the young couple has purchased their first home, focusing on the ease of access by different means of transportation.

With a reduced area and structured masonry, the choice of floor plan was a determining factor for creating a lean layout, which attends comfortably to many uses.

Living room, dining room and kitchen were extended, by creating an integrated environment. The couch works as an important element to organize the space, and It was designed with a cushion on two opposite sides, where one is oriented to the TV and the other works as a cushion for the dinner room.

This project has begun before Covid-19’s pandemic, but even before this fact the owners have already shown the desire of having a space for working from home. Below the window, an intersection of elements was created by a wooden bench and a thin metallic layer which works as support on the couch's side and a space for a home office and, above it, some shelves cross to support books and plants, creating movement to the proposed elements. The kitchen works in a linear way, taking advantage of the entire width of the social area, space reinforced by the built-in led profile above the cabinets, in the infrastructure passage duct and composing one of the different options of environments proposed by the apartment's lights.

In the bathroom we created an immersion proposed by the texture and continuity of the material specified, which one is a hydraulic tile, as if each bath was a dive. The irregularity of each piece brings a more natural touch to the environment, besides being a point of colour and integration of the project by opposing the white surfaces and following the colour pallet present on the rest of the apartment.

The rational appeal to answer all the clients demands such as a dinner table to receive people, a comfortable space to watch  movies, a home office and a generous kitchen countertop to cook directed us to a more integrated apartment, without excessive lines and a space full of closets, which are mostly in the kitchen. On the other hand, we seek the lightness on the materiality, present on the neutral bases, white sheet metal and glass table, combinated with comfort and certain rusticity of some materials, as the hydraulic tiles of the kitchen countertop and the bathroom, the tauari wood of the woodwork and the blue cotton sofa cloth.

 

Material Used:
1. TOKSTOK - Ares Chair
2. YAMAMURA - ABS wall light
3. LADRILHOS SALTENSE - Hydraulic Tile
4. HERMAN MILLER - Sayl Chair
5. SOFINATTI - Sofa
6. ONDO - XS Table Base
7. DOCOL - Lever Docol Vitalis

Software Used :  
Sketchup - Trimble Navigation

Read story in Português

Project Credits
Photographers
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas and David Gianotten see the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever be... More