Apple Aventura

Apple Aventura

Architect
Foster + Partners
Location
Miami, FL, USA | View Map
Project Year
2019
Category
Shops
Nigel Young / Foster + Partners

Apple Aventura creates a new social focus for Miami

Foster + Partners as Architects

Apple Aventura embodies Miami’s spirit of openness and generosity, bringing people together under an undulating vaulted roof that is reminiscent of the city’s nautical and architectural roots. The materiality and flowing spaces are inspired by the region’s Art Deco buildings, with the new two-level store creating a dynamic destination that nurtures creativity and innovation.


Foster + Partners’ integrated design team of architects and engineers worked in close collaboration with the design team at Apple led by chief design officer, Sir Jonathan Ive to build Apple’s latest store, which responds to the light, culture and climate of Florida.


Sir Jonathan Ive said: “This store is very ‘Miami’ to me – its special trees, the light and the new roof. It is also quintessentially Apple, marrying the outdoor lifestyle with a sense of freedom and creativity that is intrinsic to the way we work.”


Located in the new wing at the bustling Aventura Mall, the ground level is adjacent to the mall entrance plaza and the fountain featuring the incredible public art sculpture, Aventura Slide Tower by Carsten Höller, showcasing Miami’s status as a destination for art and culture. A densely planted garden welcomes visitors with teak tables and chairs under the dappled shade that mirror the internal layout. Acting as an outdoor Genius Grove and a place for visitors to relax, the design of the garden is a response to Miami’s outdoor lifestyle.


The glazed façade blurs the boundary between the interior and exterior, creating a green building with the grove of trees and display tables flowing seamlessly into the vast double-height hall, sheltered by the extraordinary vaulted roof. Made solely from precast elements, its 80-foot-long (24.3 meter) concrete beams span 60 feet (18.2 meters) between slender steel columns, that are clad with a concrete casing. Between the beams, 20-foot-wide (6 meter) concrete arches span to form a barrel-vaulted ceiling, which is covered by a white fabric on the underside for acoustic attenuation. The vaulted roof also harvests rainwater that reduces the potable water consumption by around 170,000 gallons (650,000 liters) annually – a key sustainability measure in an area under significant fresh water stress. The colouring and materiality of the roof along with the extended eaves that shade the principal façades protect the store from excessive sun.


Inside, a sweeping flight of steps form a generous amphitheater, looking onto the Forum screen. Linking the internal entrance to the plaza below, the steps form the social heart of the store. They have leather seating and integrated charging stations where people can watch and experience Apple’s varied program of talks and Apple Music events and have their appointments with Apple Geniuses, all within a naturally lit and calm environment.


Stefan Behling, Head of Studio, Foster + Partners said: “We love the honesty and purity of the concrete. The language and materiality at Apple Aventura Mall are inspired by Miami’s white Art Deco traditions and climate, making it an expression of its place and culture. This is the first Apple store to feature white precast concrete as the predominant structural system and it is also a continuation of the materiality we explored at Apple Park.”

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More