Appropriate_Bistro Bergsteiger

Appropriate_Bistro Bergsteiger

Architect
PLASMA STUDIO
Location
Sexten, South Tyrol, Italy | View Map
Project Year
2021
Category
Hotels
Florian Jaenicke

Appropriate_Bistro Bergsteiger

PLASMA STUDIO as Architects

Located in the midst of the Unesco Natural Heritage area of the Dolomites of Sesto, in a position used as a tourist hotspot, Bistro Bergsteiger fits properly and carefully into its natural and built context.

The edge of an embarkment, located along a well-known hiking trail, is used to insert the new volume and to integrate it into the surrounding topography. 

photo_credit Florian Jaenicke
Florian Jaenicke

The view from the entrance to the valley, on a mountain landscape that closes the area to the south, is not reduced by the insertion of the new volume, just as it does not visually interfere with the existing protected building.

photo_credit Florian Jaenicke
Florian Jaenicke

The dimensions are reduced as much as possible, and the geometries adapt to the existing presences.

On one side, the building faces the Cima 12 towards south, and on the other side it dialogues with the surrounding buildings.

photo_credit Florian Jaenicke
Florian Jaenicke

In plan, the new volume aligns with the listed building, while the reduced heights are studied to connect its southern elevation with the overall profile of the constructed elements. The result is an architecture that is "appropriate" to the context, which nevertheless develops with character.

The double-pitched roof surface is treated with intensive green and rises towards the main view; full-height windows allow the eye to wander over the mountain landscape. The interior is designed in order to offer an undisturbed view to as many visitors as possible.

photo_credit Florian Jaenicke
Florian Jaenicke

The main room is composed of different areas: the counter, the circulation space, and the two dining areas, defined in order to enhance the sense of intimacy and tranquility, and to allow a wide view thanks to the difference of height between the floors.

photo_credit Florian Jaenicke
Florian Jaenicke

The glass façade that separates the interior space from the exterior terrace can be opened: in good weather, the outdoor space can be extended inwards.

In terms of materiality, the building is inspired by the nearby listed structure: spray plaster inside and outside, and a larch wood cladding designed as a contemporary reinterpretation of the old decorative motif.

photo_credit Florian Jaenicke
Florian Jaenicke

Exposed screed and plaster prepared with local stone and sand, the use of Dolomite stone, and local larch wood for the furnishings enhance the relation of the new building with its context. 

photo_credit Florian Jaenicke
Florian Jaenicke

Nomen est omen: the owners of the bistro are the descendants of mountaineering pioneers, Michl and Sepp Innerkofler, and the documentation of their first ascent is part of the interior design.

Dialogue with the context and moderation in the intervention define a project that is fully defined in its "appropriateness".

Caption
Caption
Project Credits
Product Spec Sheet

Oromolu Office Building
next project

Oromolu Office Building

Offices
Bulevardul Aviatorilor 8, Bucharest, Romania - Build completed in 2017
View Project