Arbor Arena

Arbor Arena

Architect
SELVAGEN
Location
PE, Brazil | View Map
Project Year
2018
Category
Information Centres
Guilherme Paiva

Arbor Arena

SELVAGEN as Architects

The project for the arena at CasaCor Pernambuco 2018, America’s most important collective of interior design, architecture and landscape, was developed by parametric design’s methodologies which consists in programming design and architectural solutions through computational algorithms. The whole space was conceived as a metaphor related to the tree, due to its meaningful symbolism as a natural element representational of life and the ludic aspect it brings in our memories for playful and comforting moments, that will deeply affect the experiences people will have when inside the arena. Also, by analyzing the morphology of a tree it was possible to understand the functional particularity of each component for the construction of the whole, which was fundamental for Arbor Arena’s location, floor, structure, roof and lighting, as the tree’s environment, root, trunk, crown and flower.


In addition to being a space for lectures and debates, it is also a resting area – in contrast with the event which is mostly for visiting – as its located in a central point at the end of the whole course. The internal landscaping has the intention of bringing a native aspect to the vegetation used and, therefore, tropical species such as açaí and ravenalas compose the environment. And in order to preach the importance of sustainability in the project, the existing coconut palm was preserved.


The deck forms the base that provides stability for the entire structure above it and the grandstand, formed by modules that arise from the floor, generates a topography within the space. Just like the roots of a tree, people can have the experience of being able to walk, climb, sit on it. The structure’s woodwork made in maçaranduba, corresponds to the trunk that offers support to all the rest of the Arena’s component parts. Its pieces are fixed by metal vertices and both corten steel entry frames present a perforated pattern referring to the triangular design.


The closure made in Super MDF as triangular based pyramids presents a variation of heights in each one of it, which become flatter near the grandstand and gradually increase towards the stage. They feature decreasing openings from the base of the structure, which are closed by curtains, giving a greater visual permeability and thermal comfort to the space, besides being able to filter the incident light. In order to offer protection from the rain, the faces were selected according to the angulation that provides the least accumulation of water possible.


At their top central point, the modules are interrupted to insert a zenith opening allowing natural light to enter, just as light rays pass through the treetops. Where there is also a luminous sculpture descending from that point as a representation of the flower of the Arena with LED strips embedded inside the wooden profiles that refracts and lightens only the edges of the acrylic pieces.

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersARAUCO
ManufacturersIndusparquet
ManufacturersVivix Vidros Planos
Product Spec Sheet
Manufacturers
by ARAUCO
Manufacturers
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Oaxaca's Plúmula offers a workshop, meeting place, refuge, and home centered around a celebrated Flamboyán tree
8 Dec 2022 News
Oaxaca's Plúmula offers a workshop, meeting place, refuge, and home centered around a celebrated Flamboyán tree

In the City of Oaxaca, this project by Espacio 8 Arquitectura sees the transformation of a delipidat... More

Manitoba Beach House by Cibinel Architecture
8 Dec 2022 News
Manitoba Beach House by Cibinel Architecture

Under the changing waterscapes and prairie skies of Victoria Beach, Manitoba, this 2,000-square-foot... More

Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety
7 Dec 2022 News
Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety

Comprising shifting volumes suspended over a steeply sloping urban site, Pacific Heights Residence b... More

Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design
7 Dec 2022 News
Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design

Recently completed by LMN Architects, the renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm f... More

Famed Dutch manufacturer FritsJurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners
6 Dec 2022 Sponsored Articles
Famed Dutch manufacturer Fritsjurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners

The time has come to announce the winners of this year's ‘FritsJurgens Best Pivot Doors’... More

Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills
5 Dec 2022 News
Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills

Immersed in a beautiful and hilly California landscape, Suspension House by Fougeron Architecture is... More

IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site
5 Dec 2022 News
IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site

Located in the northern part of Mérida (Mexico), The School of Business and Banking (EBC) by... More

Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More