Ascension Paysagère
Ossip van Duivenbode

Ascension Paysagère

MVRDV as Architects

MVRDV’s Ascension Paysagère activates the riverside in Rennes with density and housing for a variety of income levels 

MVRDV, along with co-architects ALL for real estate developer Groupe Giboire, has completed Ascension Paysagère, a residential complex at the confluence of two rivers in the west of Rennes, France. Occupying a crucial transitional space between the Rennes’ centre and its outer reaches, the 12-storey, 10,550-square-metre complex brings much-needed density in the context of the city’s outward growth, providing 138 homes in a variety of sizes and price ranges – including 37 units of social housing – as well as commercial spaces and pleasant new public spaces in a green waterside environment. 

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode
photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

In 2018, French magazine l’Express called Rennes the most liveable city in France and, combined with the arrival of a new TGV connection in 2017, this attractiveness has led to a continued population growth. The many heritage buildings in the city’s centre have shifted this expansion pressure outwards, requiring the periphery to grow either outwards into the countryside or – preferably – upwards with a pleasant approach to densification. Positioned precisely where the Ille River joins the Vilaine, across from the green floating park of the Jardin de la Confluence, at the end of the now-pedestrianised thoroughfare of Mail François Mitterrand, Ascension Paysagère’s highly visible location required an exemplary approach to this perimeter densification. 

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode
photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

Ascension Paysagère takes inspiration from geological formations. The project comprises two curving buildings, one large and one small, with gradually receding slopes. By the river, and at points where the project approaches its neighbours, the buildings are low, acknowledging the expansive, low-rise context. Elsewhere, however, the design gradually steps up into three peaks, reaching the maximum 12-storey height in the centre of the site. The terraces created by these gradual step-backs are decked with pots filled with greenery, extending the lush atmosphere of the riverbank upwards to the apartments even at the very top of the building. On the western corner of the larger block, in between the building’s two ‘peaks’, a garden including fruit trees emphasises this green approach. 

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode
photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

The façade reinforces the connection to geology. It features both matte and glossy ceramic panels in five different tones of grey, arranged into stratified layers: dark and mostly matte near to ground level, and lighter and glossier at the top levels. At night, lighting reinforces this effect, with more lights integrated into the ceramic panels at the top of the building. As a result, the design seems as if it truly belongs – an outgrowth of the environment itself, which feels natural even as it significantly densifies this part of the city. 

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode
photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

“In Ascension Paysagère, we have delivered a project just as we hoped it would be, and exactly what is needed in this location”, says MVRDV founding partner Nathalie de Vries. “With the river and the park opposite, the site offers a wonderful location for people to live. The challenge was to allow as many people as possible to live here without destroying those qualities. We do this by creating an ensemble of two buildings with silhouettes like small hills, covered with terraces and balconies to allow the inhabitants nice outdoor spaces that are already provided with large pots for plants and trees.” 

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode
photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

Every apartment is provided with an outdoor space – either a terrace, a balcony, or a loggia. Each of these comes complete with custom plant pots fitted with automatic irrigation as well as a dedicated water tap to help residents care for their piece of the landscape. The terraces create a village-like atmosphere that allows residents to greet their neighbours above and below. At ground level, the curves of the buildings define a series of public spaces, with a green pedestrian street between the two blocks and a plaza at the water’s edge that leads to Le Bacchus, a restaurant and theatre that is embraced by the curve of the larger building. The entrances to the larger building are found in three inviting, wood-clad passages that punch through the building, creating generous meeting spaces and providing views and access to a secluded garden at the rear of the theatre-restaurant. At the entrance to the site a former renovated tax office is included in the urban plan, making the public square a mix of three architectural periods. 

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode
photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

The project uses a variety of approaches to ensure sustainability and social responsibility. Densifying an urban area reduces the city’s need to expand into the surrounding landscape, and the parking garages include a total of 210 square metres for bicycle parking, including dedicated spaces for cargo bicycles and electric charging stations to encourage more sustainable transport options. The 34 apartments in the smaller building are completed to Passivhaus standards, giving them the potential to use dramatically less energy than typical apartments. Many of the apartments are double or even triple aspect, with windows on multiple sides of the building to allow cross ventilation and excellent natural light conditions inside.

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode
photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

A diverse range of apartment types is spread throughout the building, including 37 homes for social rent and 42 for sale as affordable housing, ensuring that the project offers something for people of all income levels and family sizes. The communal spaces in the buildings feature high-standard finishes and are open to all residents, treating every occupant equally regardless of the price or type of their apartment. With the green surroundings, the location on the water, and the beautiful outdoor spaces, Ascension Paysagère is poised to further add to the liveability of Rennes, and can serve as a demonstration of how the city can meet its current housing demand. 

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode
photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

Team:

Client: Groupe Giboire

Architect: MVRDV Founding Partner in charge: Nathalie de Vries Partner: Bertrand Schippan Director MVRDV France: Nicolas Land Design Team: Catherine Drieux, Antoine Muller, Mickael Pors, Quentin Rihoux, Roxana Aron, Boris Tivarski, Maxime Cunin, Jean-Rémi Houel, Anne-Sereine Tremblay, Marie-Aline Rival, Evguenia Zioga, Javier Cuenca Solana, Nicolas Land, Charlotte Kientz, Sylvain Totaro, Gabrielle Evain, Manon Vajou, Khanh-Duong Pham, Mélanie Rolland Copyright: MVRDV Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries

Co-architects: ALL

Environmental advisor: Franck Boutté

Structural Engineer: SERTCO

MEP: ICOFLUIDES

Contractor: Sogea

Project coordination: OBI INGENIERIE

Cost Calculation: CDLP

Photographs: © Ossip van Duivenbode

Caption
Caption
Caption

Read story in Français and Nederlands

Project Spotlight
Product Spotlight
News
AART’s new mixed-use Nicolinehus development contributes to urban life in Aarhus
27 Nov 2023 News
AART’s new mixed-use Nicolinehus development contributes to urban life in Aarhus

Nicolinehus is a prodigious mixed-use development designed by Scandinavian architectural studio AART... More

25 best architecture firms in India
27 Nov 2023 News
25 best architecture firms in India

Indian architecture is a complex tapestry woven with threads of culture, history and spirituality. F... More

Detail: The material essence of Liuba multifunctional service center
23 Nov 2023 Detail
Detail: The material essence of Liuba multifunctional service center

Shulin Architects has completed a multifunctional service center in Liuba County, in the southwest o... More

UNStudio and HPP Architekten design a daylight-filled, sustainable vertical work campus in Düsseldorf
23 Nov 2023 News
UNStudio and HPP Architekten design a daylight-filled, sustainable vertical work campus in Düsseldorf

Eclipse, a new and sustainable vertical work campus in the city of Düsseldorf, was designed in... More

New energy-positive timber-hybrid residential tower in Amsterdam will prioritize sustainability and greenery
22 Nov 2023 News
New energy-positive timber-hybrid residential tower in Amsterdam will prioritize sustainability and greenery

MVRDV and Space Encounters have won a competition to design a timber-hybrid residential tower in Ams... More

COBE completes Opera Park on former industrial island in Copenhagen harbor
22 Nov 2023 News
COBE completes Opera Park on former industrial island in Copenhagen harbor

This week Danish architecture studio Cobe announced the opening of the Opera Park in Copenhagen. The... More

10 residential projects making use of rammed earth walls
22 Nov 2023 Specification
10 residential projects making use of rammed earth walls

Rammed earth is an ancient method of construction that is increasingly looked upon with favor by arc... More

Shay Cleary Architects completes Ireland’s first low-rise, high-density residential development
21 Nov 2023 News
Shay Cleary Architects completes Ireland’s first low-rise, high-density residential development

The Residences at Sandford Lodge is a low-rise, high-density project - the first of its kind in Irel... More