Ash House

Ash House

Architect
R2 Studio Architects
Location
Hither Green, London, UK | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Andy Stagg
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
LightingFlosRound Light
Marmoleum Walton – Floor – Bottle GreenForbo Flooring Systems
ManufacturersEquitone
ManufacturersSky-Frame AG
LightingArtemide
Timber Flooring – Solid AshJunkers

Product Spec Sheet
Lighting
Marmoleum Walton – Floor – Bottle Green
Manufacturers
Manufacturers
Lighting
Timber Flooring – Solid Ash
by Junkers

Ash House

R2 Studio Architects as Architects

The existing building is an Edwardian semi-detached house located on a triangular plot along the river Quaggy. This unusual shape allowed space for development on the side while leaving three distinct garden spaces around the house, to the front, side and rear.

 

The idea was to build a two-storey side timber extension which opens up a better connection to these garden spaces while creating an architectural contrast to the existing building. Given the proximity to the riverside there are large mature trees all along the side and rear boundary, creating a green curtain around the gardens and giving access to longer views in between onto the borrowed landscape beyond.

 

The interior spaces are interconnected semi open-plan and create distinct areas of different character. The spaces are directed towards the different garden views, switching direction to create surprising sight-lines. While the dining area acts as a pivot and faces the pond, it connects to the family room which faces the Japanese garden. The lounge is located at the front of the house in the original Victorian space. It is adjacent the front garden which has a Mediterranean feel. The kitchen addresses the rear garden with its terrace and play space.

 

The most relevant interior elements such as floor, kitchen, window seat and stairs are made of solid ash and ash-veneered plywood. This restrained palette contrasts with white walls and ceilings as well as selected colourful elements.

 

The stairs are treated as a piece of habitable furniture, with partial views in and out. The hole pattern follows the stair profile and includes larger holes along the eye level of both small children and adults. The floor is laid diagonally to accentuate the dynamic character of the spaces and respond to the triangular shape of the plot. The direction of the floors leads to the picture window and onwards to the river beyond.

 

The extension is clad in western red cedar batten which are fitted to a dark cement board rainscreen, giving the façade an illusion of depth, similar to the see-through fencing used in the landscaping.

 

Selected functional areas such as the entrance, the kitchen shelf or the tall doors have been painted in strong colours to provide accents throughout the house. This provides moments of surprise akin to walking through a landscape, in contrast to the otherwise restrained materials palette.

 

Material Used :
1. Exterior cladding - Western Red Cedar and Marley Eternit Equitone cement board
2. Junkers -Timber Flooring – Solid Ash
3. Velfac – Windows 
4. Skyglaze – Sliding doors
5. Sarnafil – Roof 
6. Kitchen – Ash veneered plywood - bespoke
7. Forbo Marmoleum Walton – Floor – Bottle Green
8. Kersaint Cobb – Entrance mat – Coir Red
9. Staircase – Ash veneered birch plywood - bespoke
10. NBT Pavatex– Wood fibre insulation
11. Flos, Artemide, Petite Friture – Lighting

This story is available in multiple languages
Share or Add Ash House to your Collections
Project Credits
Products used in this project
North Fitzroy
next project

North Fitzroy

Apartments
3 York Street, Fitzroy North, VIC, Australia
View Project