Atecna Headquarters

Atecna Headquarters

Architect
GVG Estudio

Iñigo Beguiristain
Location
Pamplona/Iruña, Spain | View Map
Project Year
2021
Category
Offices
Iñaki Bergera
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Interior furnitureEnea
lottus chair, Pile Table
LampLouis Poulsen
Office chairInterstuhl Büromöbel GmbH & Co. KG
Interior furnitureSancal
ArmchairPEDRALI
Log
TilesArgenta Cerámica
Kalksten Smoke floor tiles

Product Spec Sheet
Interior furniture
lottus chair, Pile Table by Enea
Interior furniture
Duo by Sancal
Armchair
Log by PEDRALI
Tiles
Kalksten Smoke floor tiles by Argenta Cerámica

Atecna Headquarters

GVG Estudio as Architects

Atecna is a company specialized in document management, founded in Pamplona 20 years ago. Its main aim is to help businesses increase their efficiency and improve their decision-making processes through better management of their documentation and data. It started its life as a traditional file custodian but has evolved over the past two decades into a provider of fully digitised document management and process automation services. Its rapid growth made it necessary to bring together in a single location all the warehouses and offices, which until now were scattered throughout the region.

The program is complex, since it includes various departments with specific needs and different levels of relationships between them and, in turn, between these and the custody unit. Beyond the necessary proximity between the warehouse or archive and the administrative area, the premise was to avoid the traditional dissociation and to ensure a homogeneous treatment of the only resulting volume. In addition to conveying a clear and immediate image, this line of work made it possible to take advantage of the large size of the building to enhance the ambitious image of the administrative façade.

The two orientation options offered by a corner site were immediately opted for as a result of the obvious benefits of the incoming north light to illuminate both the workspaces and the warehouse. It is known that the sawtooth section is ideal to meet this requirement, and that the steel structure is the one that best meets the construction requirements of this characteristic profile. This silhouette and its inevitable evocation of the prototypical factory section, as evidenced by traffic signs or children’s stories, reinforce the forcefulness of the image. On the other hand, the technological lightness conferred by the steel to this broken outline is perfectly suited to the aspirations of an agile, dynamic and aggressive company.

In addition, the repeated succession of gable, as well as their ideal orientation and inclination, offer the perfect support for the almost obligatory solar panels, which occupy most of the roof surface.

Common sense and means economy encouraged subjecting the planimetry of the building to a rigorous orthogonal pattern. Modulation also extends to elevations. The only concession occurs in one of the vertices of a substantially square floor. This accident is justified for several reasons. In a plot that is characterized by its pronounced corner condition, not only of the block, but also of the entire industrial estate, it is necessary to attend to the convenience of taking advantage of this privileged exposure to gain visibility. On the other hand, the property's requirement to have a generous terrace oriented at noon, in a building that turns its back to the sun, made it necessary to sensibly manipulate the volume at this point. Finally, the coincidence of the gesture with the position of the only entrance to the warehouse, invites us to signify this access in consonance with the monumentality provided by its scale.

The translation of the oblique geometries, from the section and the lateral elevation to the ground plan, allows to effectively solve all these requirements. The same diagonal, taken to the offices, suggests a staggered section that enriches the perception of space, emphasizes transparency and dissociates hierarchies. In the same way, incorporating the sawtooth of the front wall into the main façade, far from being a casual or arbitrary gesture, allows the sequence to be crowned with a timely entry of light.

A crown also replaces the logo and corporate image of the company. It is made up of the last three teeth of the elevation, with the last one inverted, highlighting the fortunate symbiosis that exists between architecture and client.

 

Material Used:
1. Facade cladding: Chantilly 6.154.40C Authentic Pyrite, Arcelor Mittal
2. Flooring: Kalksten Smoke floor tiles, Argenta
3. Flooring: Ec. Materia floor tiles, Ecoceramic
4. Windows: SG 52, Cortizo
5. Interior lighting: TMM lamp, Santa&Cole
6. Interior lighting: PH 5 lamp, Louis Poulsen
7. Interior furniture: Dry table system, Ondarreta
8. Interior furniture: Every office chair, Interstuhl
9. Interior furniture: Log Armchair, Pedrali
10. Interior furniture: Lottus chair, Pile Table, Enea
11. Interior furniture: Duo Armchair, Sancal
12. Racking system: Polypal  

This story is available in multiple languages
Share or Add Atecna Headquarters to your Collections
Maggie’s cancer support centre
next project

Maggie’s cancer support centre

Hospitals
Southampton, UK - Build completed in 2021
View Project