Product Spec Sheet

LR House

Iñigo Beguiristain as Architects

The starting point is a single requirement, a one-story house, on a small and almost square plot, with one of its sides open to a narrow street. The environment, a low density rural nucleus typical of the South of Navarre, is characterized by the heterogeneity of its buildings, with the uprooted aridity and the washed out tones of its facades as the only binding agent of the urban discourse. In this context, the strategy is based on the negation of the area, with a subtly muted facade and the vindication of the new architecture to provide interest and environmental quality to an introverted dwelling that looks at itself.

photo_credit Iñaki Bergera
Iñaki Bergera

Illuminated by the evocative image of the Roman Impluvium, the project is inevitably structured around a courtyard. A void that replicates and regularizes the autonomous geometry of the original site and, as an urban die, seeks to dynamize and articulate the domestic space. A clear structure, suggested by Kahn, establishes a clear hierarchy for the different uses of the house. The service rooms are cornered off at the four apex, freeing up the spaces with the best lighting and ventilation for the noblest rooms of the program. The movable walls of glass and wood animate the continuous succession of spaces, open and closed, covered or not, in which the limits are definitely diluted when the courtyard occasionally opens onto the street and introduces the village into the house.

photo_credit Iñaki Bergera
Iñaki Bergera

This act of opening inspires the construction and materiality of the house. The brick that dresses half of the facades of Cintruénigo extends along the floor and walls, forming a homogeneous base with a clear stereotomic identity. Its condition of exterior envelope abounds in the idea of spatial continuity and dissolution of the limits, increasing the feeling of spaciousness of the interior enclosures. The essential presence of wood occasionally interrupts the continuity of the masonry to resolve partitions, providing the necessary warmth to the home. In another order, an arcaded structure of reinforced concrete rests on the perimeter load-bearing walls, revealing its tectonic nature, and supports the roof.

photo_credit Iñaki Bergera
Iñaki Bergera

Understood in continuity with the facades of the courtyard, it assumes all the expressiveness that is denied to the main façade. Thus, crowning the construction, a zinc sheet rests naturally on the obliquities of the roof and effectively resolves the folds of its complex volumetry, demonstrating a clear desire for dematerialization and decontextualization.

photo_credit Iñaki Bergera
Iñaki Bergera

Team:
Architects: Iñigo Beguiristáin, Jokin Lecumberri, Antonio Cidoncha, Saioa Lafon, Miren Celayeta 
Structure: Eduardo Ozcoidi
Building Technician: Laura Raimundi 
Photographers: Iñaki Bergera, Miren Celayeta

photo_credit Miren Celayeta
Miren Celayeta

Materials used:
Living room:
Sofa Reset, Joquer
Rug Spart, KP
Lounge chair Chair, BKF
Lamp Ypperlig, Ikea
Kitchen:
Counter chair Afteroom, Menu
Worktop Silk, Inalco
Tap Iconico
Bathrooms:
Tap Iconico
Sink Slender, Noken
Bedroom:
Mesillas Gladom, Ikea
Escritorio Loop stand, HAY
Chair Lotus, Enea
Porch:
Table Nolita, Pedrali
Chair Tribeca, Pedrali
Lighting:
Focos LT Surface, QBO
Finishing references:
Switches: LS 990, Jung

Caption
Caption
Caption

Read story in ItalianoPortuguêsFrançaisEspañol and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
AT Design stacks  striking white volumes to create this hotel in Lishui City, China
8 Feb 2023 News
AT Design stacks striking white volumes to create this hotel in Lishui City, China

Set atop a mountain in Suichang County in Lishui City, China, the Miwo Hotel, designed by AT Design,... More

10 Residential Kitchen Countertops
8 Feb 2023 Specification
10 Residential Kitchen Countertops

Countertops are durable work surfaces that work in tandem with cabinetry and appliances to complete... More

Quaint bamboo screens dictate the elevation of this private house by Vazio S/A in Brazil
8 Feb 2023 News
Quaint bamboo screens dictate the elevation of this private house by Vazio S/A in Brazil

Nestled in the rural area of Serra da Moeda, a natural heritage of Minas Gerais, Marinho de Serra (M... More

Nendo designs the walls of the new office of Creature Inc with an array of Pokemon steel cards
7 Feb 2023 News
Nendo designs the walls of the new office of Creature Inc with an array of Pokemon steel cards

Tokyo and Milan-based design firm, Nendo unveils the new office for Creatures Inc, one of the three... More

Office of Political Innovation takes a playful and irreverent design approach to design for children
7 Feb 2023 News
Office of Political Innovation takes a playful and irreverent design approach to design for children

On the outskirts of Madrid in Encinar de los Reyes, Reggio School by the Office of Political Innovat... More

10 carpets featured in commercial projects
7 Feb 2023 Specification
10 carpets featured in commercial projects

Carpets for offices are always a smart choice for commercial flooring because of their enticing desi... More

Preview of OMA's first tower to be completed in Tokyo
6 Feb 2023 News
Preview of OMA's first tower to be completed in Tokyo

Set to open in the Fall of 2023, Toranomon Hills Station Tower marks OMA's first built tower in Toky... More

Fietsklim Foundation and ZUS unveil design for artificial climb
6 Feb 2023 News
Fietsklim Foundation and ZUS unveil design for artificial climb

Foundation Fietsklim presents the design of the Fietsklim, a construction designed to make climbing... More