Augusta Residence

Augusta Residence

Architect
Sixteen Degree Studio
Location
Toronto, ON, Canada | View Map
Project Year
2010
Category
Private Houses
Bob Gundu
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Red brickGeneral Shale
Insulated Concrete FormsAmvic
Aluminum clad wood windowsLoewen
Fuse HardwoodRelative Space
Facade cladding: Zinc, prePatina graphite greyRHEINZINK America

Product Spec Sheet
Red brick
Insulated Concrete Forms
by Amvic
Aluminum clad wood windows
by Loewen
Fuse Hardwood
Facade cladding: Zinc, prePatina graphite grey

Augusta Residence

Sixteen Degree Studio as Architects

Set at the apex of a tight corner along a street lined with historical and stately Victorian homes in downtown Port Hope, this steep ravine site had never been developed. The design for the home began with a desire to preserve a direct view to the ravine for the community to continue to enjoy as they traveled along the street into the centre of town; even with the presence of a building on the site.   

 

The solution is a home which offers transparency and a minimal profile from the street. To the public, the massing of the three-bedroom home is an inviting one-and-a-half storeys, with a double car garage inconspicuously tucked below the entrance level so that it is barely visible from the street. Picture windows appear throughout the front elevation and allow for views directly through the house to the ravine beyond. At the rear, the house is carved into the hill, three storeys high, with expansive glazing and views out to the forest.

 

A covered entrance porch hovers over the steep ravine and gives an immediate sense of being up in the tree tops as you enter the home. Once inside, the plan opens onto a series of levels, offering surprising views and connections between the activity of the street and the stillness of the steep ravine below. From the living spaces on the main level, the stair leads down to the bedrooms, a workshop and a painting studio, and up to the master suite and then a study on the highest level. Rounding the stair reveals calculated views to the ravine both directly and through the main living areas and bedrooms.

 

Insulated concrete formwork was chosen as the primary construction element based on its superior thermal and acoustic properties, as well as facilitating the structural requirements for building into the steep slope. In the wintertime, the thermal mass of concrete combined with radiant floors and the expanse of south facing windows have proven to keep the home comfortable with a low supply of mechanical heat. During the summer, large overhangs and the canopy of deciduous trees help to keep to home at a cool. A ‘pop-up’ study at the highest level of the house warms up during the summer and draws cooler air from the windows at the ravine level below. Ceiling fans and this natural ‘stack effect’ ventilation have made it possible to eliminate mechanical cooling all together.

 

Material Used:

  1. Facade cladding: Red brick, General Shale Zinc, prePatina graphite grey, Rheinzink
  2. Flooring: Fuse Hardwood, Relative Space
  3. Doors & Windows: Aluminum clad wood windows, Loewen
  4. Roofing: 2 ply mod bit roofing, no specific supplier
  5. Insulated Concrete Forms: Amvic            
Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More