AVE 7 House

AVE 7 House

Architect
DG Arquitecto Valencia
Location
La Seu, Valencia, Spain | View Map
Project Year
2022
Category
Private Houses
Mariela Apollonio

AVE 7 House

DG Arquitecto Valencia as Architects

DG estudio uplifts 19th-century house in the heart of valencian neighborhood

Renovating a 19th-century apartment situated in a historic building, was a great challenge for us. Located centrally within the La Seu neighborhood in Valencia, the dwelling is a unique space where century-old marble floors, Nolla pavements, wooden paneling, and plaster ceilings history are reverently preserved. ‘For us, working in a house with these characteristics has been a great opportunity and quite a challenge. A project that has required great planning and that has been possible thanks to a great team and fantastic clients,’

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio

We came across the ‘AVE 7 House’ as a partially renovated project. Three of its spaces were found in an optimal state of conservation and later uplifted by the team: the dining room with a beautiful Nolla floor, the living room with moldings that stand out, and the study area where paintings by Antonio Cortina welcome owners upon entry. ‘The main requirement of the clients, which we shared with them from the beginning, has been to maintain all these original elements, transforming the spaces minimally to ensure that the house adapts to the new times, with new facilities, open spaces and all the comforts of a current home.

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio

Meanwhile, the kitchen was designed in collaboration with Mobalco Valencia; it features an area of columns integrated into a wall panel system and a large, central island. The culinary space was completed with the utmost care, as it is the main link between new and existing areas within the house. We fitted the kitchen, bedroom doors, entrance, bathrooms, and laundry room — among other spaces —  with a series of panels to integrate part of the cabinets.

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio

The system we used to design these panels is very similar to the one used in the original paneling of the study area where the door, cabinets, and shutters were integrated. For the owners, the kitchen had to become an important area of the house since they like to cook, and they wanted it to be closely related to the living room area and the rest of the house.

Team:
Build: AT4 Grupo

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio
photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio
photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio
photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio
Caption
Caption

Material Used:
1. Lighting: Arkoslight, Santa y Cole
2. Kitchen: Mobalco Valencia

Read story in Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More

Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain
30 Jan 2023 News
Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain

Located in Murcia, Spain, Pa(i)saje House by Laura Ortin Architecture is an embodiment of dreams and... More

Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements
29 Jan 2023 News
Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements

Early Medical Centre, designed by Studio Antimatter, rethinks healthcare architecture in Singapore b... More

Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world
29 Jan 2023 News
Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world

In Belval, Luxembourg, Foster + Partners has completed the new office complex ICÔNE. The proje... More

HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More