B NORDIC 26

B NORDIC 26

Architect
DO architects

PLH ARKITEKTER A/S
Location
Vilnius, Lithuania
Project Year
2017
Category
Offices
Norbert Tukaj

B NORDIC 26

DO architects as Architects

Consider the power of belonging.

It’s a driving force for personal and business development.


B NORDIC 26 gathers companies based on Nordic values and innovative thinking. It’s a place to form strong strategic alliances as well as make friendships, develop effectiveness and maximize business chance encounters.


Exceptional teams create exceptional, high-performance companies. Exceptional companies make a difference for the world.


The former bank building has been transformed into a new co-working space located in Naujamiestis district, Vilnius. Together with the client we developed a vision to reuse the old building complex by transforming the basic structural elements and establishing a coworking space with significant shared spaces designed in the art of hygge.


The prime architectural challenge was to integrate the courtyard building within the street facing building. Therefore, we transformed the entrance structure. Therefore, the central shared space was designed inside the courtyard and accessed through the gates from the street for pedestrian and car access. The exterior of the courtyard merges with interior through the same material and lighting in and out, thus connecting the courtyard with the interior of building. The office spaces therefore are well connected to the central courtyard. Based on sustainability methods, we responsibly reused details and materials of the former building for new purposes while respectively connecting the old with the new. Thus, we respectively reused the basement for the cozy cafe and reused the terraces for the user access.


Inside we maintained a substantial part of the former building like the glass structure inside the courtyard, which was transformed into the main lobby with a cafe where each co-working user meets for breakfast or lunch. Additionally, we added a transformable stage for classical music performances and artist expositions. In the interior of the building, we found many signs of the 90‘s, which we were motivated to reuse and to show the relevant reuse of these elements. In the shared spaces we used the combination of concrete and wood, while the private office spaces we opened up the engineering and designed dark frame transparent partitions. In the working spaces, each floor has several shared units like functional printing units and kitchenettes with shared space, designed in the Hygge way. In the ground floor, meeting rooms are located and accessible for each user of the space. Accordingly, the workspaces are designed with a great attention to scandinavian designed furniture and ergonomics.

Share or Add B NORDIC 26 to your Collections
Project Credits
Kilden performing arts centre
next project

Kilden performing arts centre

Concert Halls, Exhibitions and Theaters
Kristiansand, Norway - Build completed in 2011
View Project