BAHIA I
Julia Ribeiro

BAHIA I

Tria Arquitetura as Architects

Tria was part of this project even before the purchase of the property – clients approached the office to assess whether it would be a good purchase. It is very advantageous for both parties – client and architecture – when this partnership begins at this definition stage, as this way the whole process tends to be more assertive. The young couple, with a young son, were very open to proposals, but at the same time they knew exactly what they wanted.

photo_credit Julia Ribeiro
Julia Ribeiro
photo_credit Julia Ribeiro
Julia Ribeiro

The choice of an old apartment, with rooms and large windows, helps to bring about more changes and makes them more meaningful. An apartment originally with 3 bedrooms, one suite and two bedrooms that share a bathroom, but without a toilet no longer made sense for the family that would give the apartment a new use. Therefore, it was possible to demolish the third bedroom and fully integrate it into the living room, bringing more amplitude and natural light to the environment. In the small corridor that gave access to this demolished room, a toilet was created. And the bathroom, which used to be two bedrooms, had its door changed, turning it into a suite.

photo_credit Julia Ribeiro
Julia Ribeiro
photo_credit Julia Ribeiro
Julia Ribeiro

The apartment, which measures 130m², now has 100% use of its environments, without corridors, with plenty of natural light and ventilation and a beautiful view of the park.

photo_credit Julia Ribeiro
Julia Ribeiro

The two bathrooms were redesigned in order to do away with the bidets and had their shower stalls considerably enlarged, making bath time much more pleasant.

photo_credit Julia Ribeiro
Julia Ribeiro

In doubt whether or not they should open the kitchen, the young couple opted for both options, which brought a lot of coziness and bossa to the room – a sliding panel made of natural wood veneer.

photo_credit Julia Ribeiro
Julia Ribeiro

Another highlight is the bookcase with illuminated shelves that occupies the entire wall of the room in gray lacquer with the most robust shelves and designed doors – a customer request.

photo_credit Julia Ribeiro
Julia Ribeiro

The old service room gained double use – a succinct guest room but also a very functional office with privacy so that they can work from home even with their young son there.

photo_credit Julia Ribeiro
Julia Ribeiro

The choice of materials was very careful to impart lightness but at the same time sophistication to the environments. The idea was to work with neutral bases and have specific color points so as to converse with the paintings above the sofa – the clients’ desire since the beginning of the project. Only one floor was used in the social area and it is also present on the kitchen bench. As for the kitchen wall, we opted for a slightly creased and tilted porcelain tile to give it a certain rhythm.

photo_credit Julia Ribeiro
Julia Ribeiro

The entire project and work process took place during the pandemic years, which made it difficult for the delivery of materials, oscillation in the values ​​​​of materials and labor and restriction of workload of service providers, however, there were no big surprises or delays during the whole process and the client today feels fulfilled living in the new custom-made apartment, just the way they dreamed!

photo_credit Julia Ribeiro
Julia Ribeiro

Team:

Architects: Tria Arquitetura

Photographer: Julia Ribeiro 

photo_credit Julia Ribeiro
Julia Ribeiro

Mateials used:

Joinery: Sirius Joinery

Coatings: Portobelloshop

Tableware and Metals: Deca

Headboard of the Couple: Dekora

photo_credit Julia Ribeiro
Julia Ribeiro
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
CoatingsPortobello S.A.
Tableware and MetalsDeca
JoinerySirius
Product Spec Sheet
Coatings
Tableware and Metals
by Deca
Joinery
by Sirius
Project Spotlight
Product Spotlight
News
Las Pajareras lodge expansion features basalt walls and pine vaults constructed in the forests of Ecuador
25 Jun 2024 News
Las Pajareras lodge expansion features basalt walls and pine vaults constructed in the forests of Ecuador

Architects Ignacio Muñoz Bustamante and Javier Mera Luna have completed the Las Pajarer... More

Article 25 completes low-carbon, passively ventilated College Amadou Hampâté Bâ in Niger
24 Jun 2024 News
Article 25 completes low-carbon, passively ventilated College Amadou Hampâté Bâ in Niger

College Amadou Hampâté Bâ is a low-carbon, passively ventilated school located in... More

Unknown Works creates first exposed eucalyptus CLT structure: The Armadillo
24 Jun 2024 News
Unknown Works creates first exposed eucalyptus CLT structure: The Armadillo

London-based architecture and design studio Unknown Works has created the Armadillo, an experimental... More

MODU completes passive house designed Mini Tower One residence in Brooklyn
24 Jun 2024 News
MODU completes passive house designed Mini Tower One residence in Brooklyn

Brooklyn-based architecture studio MODU has recently completed Mini Tower One, a rear addition and r... More

Design of new CIA Conad HQ by tissellistudioarchitetti resists orthogonality and symmetry
21 Jun 2024 News
Design of new CIA Conad HQ by tissellistudioarchitetti resists orthogonality and symmetry

Italian architectural studio tissellistudioarchitetti has designed the Sidera building as a new head... More

Compelling design for Jadgal School by Daaz engages a rural Iranian village
21 Jun 2024 News
Compelling design for Jadgal School by Daaz engages a rural Iranian village

Located in Seyedbar-Jadgal village in Southern Iran, the Jadgal School by Daaz was commissioned afte... More

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury
21 Jun 2024 Archello Awards
Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango have been announced as Archello... More

UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system
20 Jun 2024 News
UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system

International architecture and design practice UNStudio has recently completed the “Van B&rdqu... More