Bangalore International Centre – Call for Ideas

Bangalore International Centre – Call for Ideas

Architect
Henri Fanthome Office for Architecture
Location
Bangalore, India
Category
Housing

Bangalore International Centre – Call for Ideas

Henri Fanthome Office for Architecture as Architects

An international two stage Ideas competition for the Banglore International Centre. The site was a narrow strip located in a residential neighbourhood, between a storm water drain and locality road, running largely north-south. The design approach sought to address ideas of bioclimatic design to ensure natural illumination and ventilation taking advantage of Bangalore’s moderate weather. With the vision of buildings in a garden the design also addresses the varying nature of privacy and separation of the various functions – public to very private.


Stepping away from the norm, the build mass was divided into four discreet entities, to allow for open spaces and north and south light to each of the four component. Also for economy through variations in sizing of structural grids for construction as well as economy in future running costs – independently operable buildings. Sun control – a large inverted tensile umbrella overhead served to unite the four blank facades into a edifice of stoic character and solidity, while at the same time being the receptacle for the ample rainfall directed into underground reservoirs for reuse. A large raised plinth and wall as the public high street on the outside was a datum that united the four monolith like stone clad faces that would be the identity of the institution.

Private Home Belsil
next project

Private Home Belsil

Private Houses
Schilde, Belgium
View Project