Barnes Brick

Barnes Brick

Architect
YARD Architects
Location
London, United Kingdom | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Agnese Sanvito

Barnes Brick

YARD Architects as Architects

YARD Architects first met Nathalie and Alex at a Don’t Move, Improve! consultation run by the NLA at their annual exhibition of the best new domestic residential architecture in London. They were looking for a creative reinvention of the house they had just bought, and the proposals took the house back to its bare bones and started afresh.

The process started with the side and rear extensions, housing the new kitchen dining space. Pale handmade brickwork was used internally and externally, paired with exposed rafters and steelwork to create a stripped back industrial aesthetic that allows the space to flow from inside to outside.

A new staircase runs through the centre of the house, constructed simply using unlined softwood with exposed soffits and timber boarded balustrades. A curved oak handrail provides a soft ergonomic counterpoint, with raw brass rods adding space and detail to the composition. Pivot doors fold back in the hallway to reveal the stepped sequence of spaces from front to back of the house, offering direct views from the front door to the rear garden.

A new loft conversion provides an additional guest bedroom and bathroom. Stripped of linings to the ceiling, the exposed rafters and steelwork add a sense of volume to an otherwise low space – conceived as having a distinct loft aesthetic, with refined elements such as the oak veneered wardrobes and bespoke CNC routed bedhead offering softer notes to the space.

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More