Barra do Sahy House

Barra do Sahy House

Architect
Nitsche Arquitetos
Location
São Sebastião, SP, Brasil | View Map
Project Year
2003
Category
Private Houses
Nelson Kon and João Nitsche

Barra do Sahy House

Nitsche Arquitetos as Architects

Our main intention was to create an extremely functional house that resulted from a fast and rational construction process. This attitude led to the conception of regular spaces, which dimensions result from the modulation of the structure. The three suites plus living space integrated into the kitchen and the volume of the service area are arranged in a linear sequence communicating only by the balcony. This way, internal circulations were eliminated, optimizing the use of the built area and providing independence for each environment.


The first approach was based on two main issues related to the climate of the North Coast of São Paulo: the first was the issue of excessive humidity; the second to high summer temperatures. In order to avoid the absorption of moisture from the ground we have proposed the house built on a concrete platform suspended from the ground (of this we also guarantee the total permeability of the lot); and to combat the accumulation of moisture from the air itself, we arranged the environments in such a way as to allow the opening on two opposite sides, favoring cross ventilation. In order to mitigate the heat we made the roofing a great loose plan to shade the volume of the house. Between this plane and the liner there is a space where the air circulates constantly, avoiding the accumulation of heat and its irradiation into the environments. This space has also been characterized as a technical floor through which is distributed much of the facilities with easy and practical access. The wide eaves protect against heavy rains and against the direct incidence of the sun in the facade composed only of glass frames.


Throughout the architectural conception and later execution of the house, the priority was to choose materials that could be assembled in the work in order to minimize the artisanal process in the construction site. For the construction of the floor platform we used precast concrete slabs. On this platform were made all the walls in concrete block masonry - cheaper and feasible option of the region. Then the structure of the wooden house (jatobá) was fully assembled in just five days. Then, in a few hours, the thermo-acoustic aluminum roof tiles were installed. Once covered, the finishing and coating processes were started.


Finally the frames were placed, main item in the closing of the house, composed by aluminum frames and large glass plates. For the lining of the entire floor slab we chose the São Tomé stone, for its high resistance, texture and good thermal performance. Due to these characteristics, the stone, which works well in both external and internal areas, contributed to the materialization of one of the fundamental principles of the project, which was to offer a large floor platform where the boundaries between inside and outside were diluted. So when all the sliding doors open, the spaciousness of the space, reinforced by the continuity of the floor, conveys the feeling of lightness and of being in a great balcony.


Material Used :

1. ITA Construtora–Structure

2. Tambellini – Aluminium frames

3. GP Extração e Comércio de Pedras – São Tomé rock floor tile

4. DânicaZipco – Auminium Tile

5. Mirai Madeireira – Woodwork

6. Leonhardt–Woodwork

7. Janus Biezok – Metalwork 

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More