BARRIL restaurant

BARRIL restaurant

Architect
Paulo Merlini architects
Location
Valongo, Gondomar, Portugal
Project Year
2019
Category
Restaurants
Ivo Tavares Studio

BARRIL restaurant

Paulo Merlini architects as Architects

Owner of a house with more than nine years of existence and armed with an entrepreneurial spirit that is natural to him, the client approached us with the problems well outlined. He intended to grow the house in order to reduce the waiting time of the clients, a space with a strong character that would fit with the remaining corporate image of the company and solve the problem of noise that arose whenever the house was full. Thus, with the problems well defined, we began by analyzing the corporate identity of the company, and quickly concluded that it should be designed so as to be able to transport the client to the gloomy environment of a wine cellar.

Taking into account the pre-existence of the site and taking advantage of a series of structural constraints, such as pillars and sanitation pipes, we created a logic of arched porticos that reinforce the idea of a winery. We covered one of the walls with a mirror, taking advantage of the repetition of the arches, thus creating the illusion of a space of great amplitude.

In order to reinforce the sensation of a winery, we opted for the use of textured materials and dark colors. These characteristics allow a greater spatial expression, by the expressive play between light and shadow, but above all help to solve one of the most common problems in successful restaurants, the excessive noise caused by the sound of reverberation. To solve this problem, knowing that sound works like a ping-pong ball, we designed a roof made of pine wood slats, with a color velvet finish, 20mm apart from each other, and on the top of these slatted panels we applied acoustic absorption material. With this little trick, we transformed the whole ceiling into a sound absorbing panel, managing to reduce the reverberation noise by over 80 %.

Regarding lighting, we have opted for the application of a series of shallow light projectors to the arches, taking advantage of their formal expression and reinforcing their presence in space. As a complement to indirect lighting, we have designed a series of lamps with a strong visual character, which controlled by means of a rheostat, allow the adjustment of the amount of light required in the space, multiplying the possibilities of its use.

 

Material Used :
1. NEUCE - interior walls covered in Sistema Microneuce P10 color CINZA BETÃO
2. CINCA - pisos interiores revestidos a CINCA TUSCANIA 7.5X25X0.8

Read story in Português and Español

Product Spec Sheet

ElementBrand
Interior floors coated to CINCA TUSCANIA 7.5X25X0.8Cinca
Interior walls covered in Sistema Microneuce P10 color CINZA BETÃONEUCE
Product Spec Sheet
Interior floors coated to CINCA TUSCANIA 7.5X25X0.8
TUSCANIA by Cinca
Interior walls covered in Sistema Microneuce P10 color CINZA BETÃO
by NEUCE
Featured Projects
Latest Products
News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More

Top 10 residential table lamps
2 Dec 2022 News
Top 10 residential table lamps

Residential table lamps provide direct or indirect lighting to highlight areas of activity within la... More

Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More

Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali
30 Nov 2022 News
Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali

Set amidst the coastal village of Canggu, Treehouse Studios is Stilt studios' newest hospitality add... More

Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium
30 Nov 2022 News
Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium

Formerly a weaving mill repurposed into a Tupperware plastic factory and recently transformed into a... More

Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast
30 Nov 2022 News
Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast

Nestled amidst a land of golden sunsets, with unparalleled vistas of the sea, sand and cliffs, in La... More

Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House
30 Nov 2022 News
Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House

A split-level structure, in Kolkata, with a distinguishable floor plate and a unique spatial configu... More

Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum
30 Nov 2022 News
Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum

On the Greek island of Samos, Liknon by K-studio is an unconventional museum project celebrating Met... More