Basic Project and Executive Bonoco Station

Basic Project and Executive Bonoco Station

Architect
Fernandes / Arquitetos Associados
Location
Salvador / Bahia, Brazil
Project Year
2015
Category
Subway Stations
Secretaria de Estado da Cultura de Salvador

Basic Project and Executive Bonoco Station

Fernandes / Arquitetos Associados as Architects

30-June-2016 Salvador's Bonocô Station has architectural project developed The Bonoco Station from Salvador's Subway is characterized by being a high station across the median of Av. Mário Leal Ferreira, located in Salvador, capital of Bahia. The great guideline and condition of this basic project developed by Fernandes Arquitetos, was a requirement by the city hall to keep a free feedback minimum of 5.50m from the ground to the station. In this way, it preserves the possibility of using the median for potential urban interventions, as a future extension of the avenue, creating exclusive track of buses, bike paths, playground, parking, green space, among other possibilities. Moreover, the architectural project should allow the construction of two phases, allowing, at first, only the construction of the elevated track and subsequently the body of the station.


The project seeks to create a structure that is as light as possible - subway works are heavy in nature, depending on the structural and technical requirements, while having large dimensions, naturally causing great visual impact. Normally, the stations have, in addition to the platform, the distribution mezzanine connected through sets of escalators and elevators, thereby creating an exception in volume and requiring considerably the structural part. The project seeks to create a way to compress the most of these structures, allowing them only to be supported by main gateways without the need to create new backups. Thus, it is possible to maintain the same modulation and support sequence adopted in the track structure.


This solution is apparently subtle, however, allows to reduce the volume built and the number of supports, bringing together weightlessness. For this solution to be possible, the high mezzanine is accessed via walkways connecting the body of the station with the accesses located next to the sidewalks. The station body closing solutions, as well as the coverage of the side platforms solution, promotes an intensive ventilation and natural lighting use, at the same time that protects against the direct sunlight.


8-Dec-2015 Salvador's Bonocô Station has architectural project developed


The Bonoco Station from Salvador's Subway is characterized by being a high station across the median of Av. Mário Leal Ferreira, located in Salvador, capital of Bahia. The great guideline and condition of this basic project developed by Fernandes Arquitetos, was a requirement by the city hall to keep a free feedback minimum of 5.50m from the ground to the station. In this way, it preserves the possibility of using the median for potential urban interventions, as a future extension of the avenue, creating exclusive track of buses, bike paths, playground, parking, green space, among other possibilities. Moreover, the architectural project should allow the construction of two phases, allowing, at first, only the construction of the elevated track and subsequently the body of the station.


The project seeks to create a structure that is as light as possible - subway works are heavy in nature, depending on the structural and technical requirements, while having large dimensions, naturally causing great visual impact. Normally, the stations have, in addition to the platform, the distribution mezzanine connected through sets of escalators and elevators, thereby creating an exception in volume and requiring considerably the structural part. The project seeks to create a way to compress the most of these structures, allowing them only to be supported by main gateways without the need to create new backups. Thus, it is possible to maintain the same modulation and support sequence adopted in the track structure.


This solution is apparently subtle, however, allows to reduce the volume built and the number of supports, bringing together weightlessness. For this solution to be possible, the high mezzanine is accessed via walkways connecting the body of the station with the accesses located next to the sidewalks. The station body closing solutions, as well as the coverage of the side platforms solution, promotes an intensive ventilation and natural lighting use, at the same time that protects against the direct sunlight.


Center Table at Univ. of Washington North Campus
next project

Center Table at Univ. of Washington North Campus

Universities
University of Washington, Seattle - Build completed in 2018
View Project