B&Bazel
Filip Dujardin

The reconversion of a doctor’s home into a bed and breakfast.


The house, in typical sixties style, was restored into its original state by breaking down the garages which were of a later addition. In respect of the original design, the aim was to preserve the personality of the house while changing its function. Because of the clarity of the original plan it was easy to fit in the new functions; with a few interventions the house became a B&B with 5 guest rooms.


On the outside, 3 new elements were added: a spiral staircase, a terrace, and a round balustrade in white lacquered steel. Inside,the upper floor, which originally consisted of a hallway with 4 small bedrooms, is opened up by replacing the wall in the corridor by one large wooden beam. The former partition walls were replaced by low-hanging wooden slabs, thus structuring the new apartment according to the original plan, while at the same time creating one open space.


The site is located next to a nature reserve. As nature is a passion of the client, her question was to design an extra guest room that was fully oriented towards the surrounding greenery. To address this question, we designed a garden pavilion.


The wooden structure of the pavilion wants to be a modest addition to the typical local red brick house.


New and old have similarities – in colour and form - but are very different.

The way the pavilion is positioned next to the house creates a tension, a dialogue between old and new.


The small alley between the two buildings is emphasized by a canopy, which functions as a shelter for newly arriving guests, and leads them to the inner garden.


House and pavilion are one but while the former relates to the village of Bazel, the latter with its high windows connects with the natural reserve only one street away.

Product Spec Sheet

ElementBrand
Taps and showersVOLA
TilesBomarbre
Wooden structural elementsMetsä Wood
Product Spec Sheet
Taps and showers
by VOLA
Tiles
Wooden structural elements
Featured Projects
Latest Products
News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More