B.C. Glacial Water New Retail Store

B.C. Glacial Water New Retail Store

Architect
X+Living
Location
Nanjing, Jiangsu, China | View Map
Project Year
2022
Category
Shopping Centres
SFAP

B.C. Glacial Water New Retail Store

X+Living as Architects

Located on the eighth floor of Deji Plaza Phase II, the ordinary passage connects with the Deji Art Museum with rich cultural and artistic atmosphere. The owner hopes to build the passageway into a casual, elegant and unmanned retail space to perfectly embed into the closed loop of this artistic journey. The designer sorts out inextricable factors including art, business, visit and leisure in the space and transforms it into a miniature art museum.

photo_credit SFAP
SFAP

The spiritual realm comes in between the breaths. The designer intends to create moments of highlight for ordinary things, and pays homage to the Impressionist approach, thus creating an atmosphere of timelessness and conveying beauty of epiphanic moment in a new form. Breaking away from tradition, art and commerce has intermingled to form a creative commercial space that pulls in emotions and imagination.

photo_credit SFAP
SFAP

Imagine the landscape in paints becomes reality, an art gallery in forest emerges. The passageway is reconfigured into a semi-open gallery layout, which is then divided into functional areas such as retail, lounge and warehouse. For the sake of consistency, the adjacent washrooms are also included in the theme design. In the hands of the designer, the ordinary passageway is transformed into a magnificent prelude and conclusion to an artistic journey.

"In my sleep, I heard the autumn breeze outside, but when I woke up, I couldn't find anything but buttonwood leaves falling all over the steps, bathed in the bright moonlight." To depict a space as a Chinese poem describe, the designer uses pure white columns to simulate the growing branches of the buttonwood trees, which are ubiquitous in Nanjing. The upper end of the buttonwood branch blends into the white ceiling in a gentle curve, like a splash of water on a lake. The lower end of the branches spreads out into a cloud-like one-piece bar counter and long seating area, a soft visual sensation that nourishes the consumer's sense of tranquility and relaxation.

photo_credit SFAP
SFAP

The bar counter and seating area are rich in functionality, with a built-in bin and charging port in the bar counter to maintain a clean and uncluttered atmosphere. The white round bar and macaroon chairs are small and exquisite, making them easy to move in operation. The neatly arranged, staggered branches of the buttonwood trees present a layered scenery. As consumers stroll through the space, they feel as if they have stepped from a snowy buttonwood trees into a painter's sketching, resonating with their passion for beauty and nature.

photo_credit SFAP
SFAP

The only wall in the passageway is both a retail area and an art display surface. The initial available wall area was not sufficient. Therefore, the designer created a curved wall around the initial wall, and the gap in between becomes the warehouse, thus solving the problem of insufficient space for the retail area. The display wall at the end of the space illustrates the beauty of order.

photo_credit SFAP
SFAP

On the white wall, colorful pick-up containers like puzzles piecing together into a giant painting. The colors are divided and then woven into the painting with separate brushstrokes. Stepping back a few yards, the gradient colors suddenly fall into right place, condensing into a shimmering and vibrant flower, the impression of the painting refracting through the hazy texture with the light. Higher grids that are difficult to reach are cleverly used as concealed air return outlet or simply as windows for display.

The masses of color swoon like flowers in the heart, and an infinitely radiant spring blooms in the silence. It is in the most ordinary moments of life that art sprouts, lying dormant beneath the surface of our daily consciousness. A special color painting on the gallery wall and the light and air in the space create a light mood, deepening our feelings towards the world.

photo_credit SFAP
SFAP

Delicate doorway sculptures of Athena and the Thinker hang on the wall at the entrance to the washroom. The light climbing up its elegant silhouette creates a full sense of ritual. The designer made clever use of the twists and turns of space to retain the privacy of the interior. The door pillars and washbasins have a soft curvature, which is in line with the aesthetics of the retail area. The men's and women's rooms are in different primary colors, with meandering reds and blues painting an abstract and comfortable field on a white background.

The designer uses art to create a distinctive conceptual retail space, with a composite approach that gives the space a more varied function and meaning. You can feel "the trembling of light, the rippling of water, the transparency of air and the twinkling of leaves". Between the gorgeous paintings and the pure white trees, a deep river of aesthetics flows silently, creating the first impression of B.C. glacial water brand aesthetics. By exploring the extraordinary in the ordinary and revealing the hidden romance of life, the space invites people to stop, rest, observe and feel.

photo_credit SFAP
SFAP
Featured Projects
Latest Products
News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More

Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain
30 Jan 2023 News
Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain

Located in Murcia, Spain, Pa(i)saje House by Laura Ortin Architecture is an embodiment of dreams and... More

Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements
29 Jan 2023 News
Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements

Early Medical Centre, designed by Studio Antimatter, rethinks healthcare architecture in Singapore b... More

Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world
29 Jan 2023 News
Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world

In Belval, Luxembourg, Foster + Partners has completed the new office complex ICÔNE. The proje... More

HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More